Sajtóközlemények

UNIS/INF/170
12 October 2006

A Béketeremtési Alap

Tényvázlat

A Béketeremtési Alap egy évek óta fennálló finanszírozási alap, amit arra terveztek, hogy egyszerre több konfliktus utáni helyzetet fedjen le egyidőben. A PBF támogatja a közvetlen és azonnali jelentőségű beavatkozásokat a béketeremtési folyamatokba, és keresi a béketeremtési folyamatokban lévő kritikus hiányosságokat, különösen azokon a területeken, ahol nincs elérhető lehetőség más finanszírozási mechanizmusokra. Ez tartalmazhat olyan tevékenységeket, melyek egy békefolyamat kivitelezéséhez, vagy a békefolyamat elleni fenyegetések enyhítésére szolgáló beavatkozásokhoz kapcsolódnak. A PBF finanszírozásnak előmozdító hatást szánnak, melyek segítenek más, tartósabb támogató mechanizmusok véghezviteléhez. A PBF-en keresztül kiterjesztett támogatásnak közvetlen és pozitív hatásának kell lennie a béketeremtő folyamatok fenntarthatóságára.

Az adományozók eddig több mint 140 millió dollárt ajánlottak fel a PBF-nek, mely a tervezett igényeknek több mint a felét teszi ki. A PBF egy többéves finanszírozási alap, és rendszeres utánpótlást igényel ahhoz, hogy fenn tudja tartani azt a képességét, hogy megfeleljen az új kihívásoknak.

Az ENSZ főtitkára a Közgyűlés kérésére alapította meg a PBF-et. A letéti alap Hatáskörének megtervezésénél a főtitkár mindenre kiterjedően konzultált a tagállamokkal, és tájékoztatta a Közgyűlést a folyamat eredményéről A/60/984 sz. jelentésében.

A PBF-et tehát a főtitkár alapította, és mindennapi tevékenységét a Béketeremtést Támogató Hivatal felügyeli. Az ENSZ Fejlesztési Programot (UNDP) jelölték ki finanszírozási alap vezetőnek, így az alap pénzügyi adminisztrációjáért és kiadásaiért ez felelős.

A Béketeremtési Bizottság nyilváníthat egy általa elbírálás alatt lévő országot alkalmasnak arra, hogy PBF finanszírozást kaphasson. Ez egy olyan megjelölés, mely hivatalosan kezdeményezi a juttatásokat és a kiadási folyamatot. Néhány olyan ország, mely épp egy konfliktusból került ki, mely konfliktus azonban nincs a PBC aktív elbírálása alatt, szintén kaphat alkalmas státuszt a főtitkártól.

Az ország kormánya és ENSZ-szervezete érdekeltek egy rövidtávú prioritási terv egyeztetésében, mely egy meghatározott számú kritikus beavatkozást tartalmaz annak érdekében, hogy megerősítsék és fenntartsák a béketeremtő folyamatot. A tervet a béketeremtésért felelős főtitkár-helyettes bírálja el, más érintett ENSZ vezetőkkel konzultálva. Amint megkötik a megállapodást, egy finanszírozási borítékot adnak fel az adott ország részére. A borítékban, és a meghatározott prioritások fényében a tényleges döntést, hogy jóváhagyják a projektet, kiküldik az ENSZ-nek országos szinten, együttműködve a kormányszervezetekkel.

A kormányszervezetek, a nem kormányzati szervezetek, az ENSZ testületei és más nemzetközi szervezetek is jogosultak, hogy finanszírozást kapjanak a PBF-től, projekt- megállapodásokon keresztül.

Ha egy konfliktusból kikerülő ország azonnali finanszírozást igényel azért, hogy reagálhasson a békefolyamatot fenyegető váratlan és küszöbön álló veszélyekre, a PBF ún. szükségfinanszírozást engedélyez 1 millió dollárig, az ország vezető ENSZ-tisztviselője kérésére.

* *** *