DOGODKI

Evropska prestolnica mladih 2013: Mladi v Mariboru so direktorja Informacijske službe ZN na Dunaju vključili v odprto razpravo o izobraževanju, zaposlovanju in opolnomočenju

Slovenija oziroma mesto Maribor gosti Evropsko prestolnico mladih 2013. V sklopu mladinskega dogajanja v Mariboru so študentje direktorja Informacijske službe Združenih narodov (UNIS) na Dunaju Jánosa Tisovszkyega povabili na odprto razpravo, preko katere so želeli izvedeti, kako Združeni narodi (ZN) sodelujejo z mladimi in kaj naredijo zanje.

Razprava se je osredotočila na vprašanja povezana z izobraževanjem, zaposlovanjem in opolnomočenjem mladih. Občinstvo je želelo izvedeti več o mladinskih vprašanjih, ki so povezana z ZN, kakšne so priložnosti za mlade, če želijo sodelovati s programi ZN, in kako lahko mladi postanejo del razprav o različnih globalnih vprašanjih, s katerimi se ZN ukvarjajo. Zanimalo jih je tudi, kako lahko postanejo del sistema ZN, in sicer njihovi uslužbenci, pripravniki, pridruženi strokovnjaki, svetovalci ali prostovoljci.

Vprašanja mladih so bila raznolika. Nekatera izmed njih so bila že vnaprej zbrana med naključnimi mladimi iz Maribora. Zanimalo jih je, kako doseči jedrsko razorožitev, kako bo izgledala Evropa čez dvajset let in še mnogo več.

Dogodek v Mariboru je potekal na prvi dan tridnevnega obiska direktorja UNIS v Sloveniji, ki je trajal od 20. do 22 marca. Med drugim se je direktor UNIS srečal s številnimi uradniki in skupinami civilne družbe. Sodeloval je tudi na različnih dogodkih, ki so širšo slovensko javnost osveščali o delovanju ZN. Med drugim je bil govornik na okrogli mizi, kjer je potekala razprava o globalnih in lokalnih izzivih upravljanja z vodami. Dogodek je 21. marca v Ljubljani gostilo Društvo za ZN za Slovenijo v okviru svetovnega dneva voda. Direktor UNIS je na Univerzi v Ljubljani še izvedel predavanje o zaposlovanju v ZN, kjer je več kot 100 študentov poslušalo o možnostih za kariero v ZN.