Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/411
21. marec 2013

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

Sporočilo ob mednarodnem dnevu boja proti rasni diskriminaciji

21. marec 2013

DUNAJ, 21. marec (Informacijska služba ZN) - Letos se mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji osredotoča na moč športa pri preprečevanju rasizma. To je priložnost, da poudarimo ostro nasprotje med pozitivnimi vrednotami športa in nesprejemljivimi rasističnimi izgredi, ki spremljajo nekatera športna tekmovanja.

Šport je univerzalna dejavnost, ki lahko utrjuje našo vero v temeljne človekove pravice. Preprečevanje rasizma je eden izmed temeljev Ustanovne listine Združenih narodov. Mednarodna skupnost ima dolžnost, da se zavzema za enakopravnost in nediskriminacijo. Korak naprej lahko naredimo tako, da skozi šport spodbujamo pozitivne vrednote.

Vsako leto se na ta dan spomnimo obletnice pokola v Sharpevillu, ki se je zgodil leta 1960. Nikoli ne bomo pozabili na 69 neoboroženih in mirnih demonstrantov, ki jih je ubila južnoafriška policija, ko so mirno protestirali proti nepravičnim apartheidskim zakonom države.

Že dolgo od tega je bil apartheid odpravljen. Dosegli smo pomemben napredek na področju preprečevanja rasizma. To vključuje pogodbe in deklaracije, razvoj mednarodnega okvirja za preprečevanje rasizma in nacionalne sisteme zaščite v številnih državah.

Kljub pomembnemu napredku rasizem ostaja resna grožnja posameznikom ter etničnim in verskim skupinam po vsem svetu. Rasizem ogroža stabilnost in predstavlja hudo kršitev človekovih pravic.

Če želimo rasizem odpraviti, moramo združiti moči. Šport nam lahko pri tem pomaga. Na ta mednarodni dan se obvežimo, da bomo končali rasno diskriminacijo in uresničili našo vizijo pravičnosti, enakopravnosti in svobode od strahu za vse.

* *** *