Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/411
2013. március 21.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára, Ban Ki-Mun:

Üzenet a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napján

2013. március 21.

BÉCS, március 21. (ENSZ Információs Szolgálat) - A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja idén a sport erejét használja fel arra, hogy ezzel is hozzájáruljon a rasszizmus felszámolásához. Ez egy lehetőség arra, hogy a sport pozitív értékei és a rasszizmus által okozott megvetendő, néhány professzionális versenyen is csorbát ejtő incidensek közötti éles kontrasztot bemutassuk.

A sport egy olyan egyetemes tevékenység, amely képes újra megerősíteni alapvető emberi jogainkat. A rasszizmus elleni harc az ENSZ Alapokmányának egyik fő célkitűzése. A nemzetközi közösség kötelessége, hogy aktívan részt vegyen egy egyenlőségen nyugvó, diszkriminációtól mentes világ kialakításában. Nagyobb előrehaladást érhetünk el ezen a téren, amennyiben ezen értékeket a sporton keresztül is támogatjuk.

Minden évben ezen a napon az 1960-ban, Sharpeville városában történt mészárlásra emlékezünk. Soha nem felejthetjük el azt a 69 fegyvertelen, békés tüntetőt, akiknek életét a dél-afrikai rendőrség kioltotta, mert az igazságtalan apartheid-rendszert szolgáló törvények ellen tüntettek.

Az apartheid-rendszer régen felbomlott, és más fontos eredményeket is felmutathatunk a rasszizmus elleni küzdelemben. Ezek közé tartoznak a különböző szerződések és nyilatkozatok, a rasszizmus elleni harc nemzetközi keretrendszerének, és a számos államban létrehozott rasszizmus elleni védelmi rendszer kialakítása is.

A számottevő fejlődés ellenére a rasszizmus továbbra is az egyéneket, és az etnikai és vallási csoportokat egyaránt világszerte fenyegető veszély. Fenyegeti a stabilitást, és egyúttal az emberi jogok súlyos megsértését is jelenti.

Egyesíteni kell erőinket annak érdekében, hogy leszámoljunk a rasszizmussal, és ebben a sport nyújthat segítséget. Ezen a nemzetközi emléknapon újra kötelezzük el magunkat a faji megkülönböztetés megszüntetése, a mindenki számára elérhető igazság, egyenlőség, és félelmektől mentes szabadság mellett.

* *** *