Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/VIC/204
27. november 2014

 

'Tako mi razumemo integracijo'

Zmagovalci letošnjega mladinskega natečaja kratkih filmov o človekovih pravicah prejeli nagrade

DUNAJ, 27. november 2014 (Informacijska služba Združenih narodov) - Mladi iz Madžarske, Slovaške in Slovenije so zmagovalci letošnjega mladinskega natečaja kratkih filmov o človekovih pravicah. Skozi kratke filme so mladi med 10 in 20 let predstavili, kako razumejo integracijo. V ta namen je v četrtek potekala svečana podelitev nagrad v kino dvorani Topkino, kjer so nagrajene filme tudi predvajali.

Mladinski natečaj poteka že šesto leto zapored, in sicer v okviru filmskega festivala o človekovih pravicah "this human world". Natečaj poteka pod okriljem Informacijske službe Združenih narodov (UNIS) na Dunaju in Urada Visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR) v Avstriji ter ob podpori Avstrijskega zveznega ministrstva za izobraževanje in ženske zadeve. Žirija, ki so jo sestavljali predstavniki organizatorjev in filmski strokovnjaki, je izbrala najboljše tri kratke filme izmed močne konkurence mladih iz Avstrije, Madžarske, Slovaške in Slovenije. Filmi niso smeli biti daljši od treh minut.

»Filmi nazorno ilustrirajo razumevanje integracije in nam hkrati jasno sporočajo, kako so mladim pomembne človekove pravice. To nas mora še bolj spodbuditi k tesnemu sodelovanju pri zagotavljanju resnične univerzalnosti Splošne deklaracije človekovih pravic. Vsak od nas je povsod in vedno upravičen do celotnega spektra človekovih pravic,« je v svojem uvodnem govoru dejal direktor UNIS na Dunaju Martin Nesirky.

Lisa Wegenstein iz filmskega festivala " this human world" je komentirala delo žirije: »Prejeli smo zelo veliko zanimivih kratkih filmov v več kategorijah. Žirija se je odločila, da letos podeli tri nagrade trem različnim državam, in sicer Madžarski, Slovaški in Sloveniji.«

Predstavnica Urada Visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR) v Avstriji, Ruth Schöffl, pravi, da je »integracija stvar, ki zadeva vsakogar. Nagrajeni filmi prikazujejo na zelo intenziven način, kako pomembno je, da se vsakdo čuti sprejetega kot posameznik in ima svoje mesto«.

Zmagovalci so nagrade prejeli od Blanke Jamnišek, stalne predstavnice Slovenije, Andrása Pamuke, namestnika stalnega predstavnika Madžarske, in Albina Otrube, namestnika stalnega predstavnika Slovaške.

***

Seznam zmagovalcev mladinskega natečaja kratkih filmov o človekovih pravicah 2014:

1. mesto
"Razred C" (
Class C )
Laura Lukács iz Madžarske

2. mesto
"Integracija" ( Integration)
Mia Drazilova in Sarah Fathiova iz Slovaške

3. mesto
"Poveličevane, a kršene" ( Praised but Violated)
Gimnazija Ptuj iz Slovenije

* *** *

Dodatne informacije:

Irene Hoeglinger-Neiva
Odnosi z javnostmi, UNIS na Dunaju
Telefon: (+43-1) 26060-4448
Mobilni tel.: (+43) 699-1459-4448
E-pošta: irene.hoeglinger-neiva[at]unvienna.org

ali

Lisa Wegenstein
Šolski projekt THW
Mobilni tel.: (+43) 676-84947066
E-pošta: schulfilmprojekt[at]thishumanworld.com