Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/665
18. september 2015

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

Sporočilo ob mednarodnem dnevu miru

21. september 2015

DUNAJ, 21. september (Informacijska služba ZN) - Letošnji mednarodni dan miru prihaja v času brutalnega nasilja in številnih konfliktov po svetu. Namesto da obupamo nad razmerami, pokažimo kolektivno odgovornost ter zahtevajmo konec brutalnosti in nekaznovanosti odgovornih za konflikte.

Vse sprte strani pozivam, da odložite orožje in sklenete globalno prekinitev ognja. Hkrati vas pozivam, da ustavite poboje in uničevanje ter omogočite trajen mir.

Čeprav se stanje morda zdi brezupno, ljudje po svetu sanjajo o življenju v miru.

Današnja mladina je še najbolj pripravljena pomagati, da se te sanje uresničijo. So del največje generacije mladih v zgodovini ter so bolj osveščeni in povezani kot katera koli generacija prej. Vlade pozivam, da vlagajo v potencial mladih kot gradnikov miru.

Hkrati moramo mobilizirati vse partnerje, ki si prizadevajo za mir po svetu. Nevladne organizacije, verske skupine in korporacije imajo pomembno vlogo pri spodbujanju socialnega napredka, varovanju okolja in ustvarjanju bolj pravičnega, stabilnega in mirnega sveta. Pomen takšnega sodelovanja je osrednja tema letošnjega mednarodnega dne: "Partnerstva za mir - dostojanstvo za vse."

Sicer živimo v obdobju številnih konfliktov, vendar tudi v eri velikega upanja. Čez nekaj dni se bodo na sedežu Združenih narodov v New Yorku zbrali voditelji iz celega sveta in sprejeli razvojno agendo za leto 2030 oziroma naš 15-letni načrt, kako doseči trajnostni razvoj. Gre za načrt, kako ustvariti razmere, kjer bodo vsi živeli dostojanstveno, bo revščina preteklost in mir trajen.

Na letošnji mednarodni dan tudi obeležujemo 70. obletnico Združenih narodov, zato izkoristimo to priložnost in dosežimo temeljni smoter organizacije: obvarujemo bodoče rodove pred strahotami vojne.

* *** *