Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/665
2015. szeptember 18.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár:

Üzenete a béke nemzetközi napján

2015. szeptember 21.

BÉCS, szeptember 21. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az idei béke nemzetközi napja egy olyan időszakban köszönt ránk, amikor a világon halálos erőszak és mindent felforgató konfliktusok tombolnak. Viszont a kétségbeesés helyett, kollektíven felelősek vagyunk a brutalitás és az eluralkodó büntetlenség megállításáért.

Felhívok minden háborúzó felet, hogy tegyék le fegyvereiket és legyen mindenhol a világon tűzszünet. Azt üzenem nekik, hogy hagyják abba a gyilkolást és a rombolást, inkább teremtsék meg a lehetőséget a tartós béke számára.

Habár reménytelenül távolinak tűnhet, de a béke iránti vágy lüktet az emberek lelkében mindenhol.

Nincs a mai fiataloknál jobban készen álló csoport arra, hogy segítsen elérni ennek a vágynak a megvalósítását. A mai fiatalok a történelem legnagyobb fiatal generációjának tagjai, akik sokkal tudatosabbak és összekapcsolódóbbak, mint azelőtt. Sürgetek minden kormányt, hogy fektessen még többet a világ fiatal békeépítői által véghezvitt hatalmas közreműködés megvalósításába.

Ugyanakkor, mozgósítanunk kell minden partnerünket, akiknek célja a béke. A nem-kormányzati szervezeteknek, a hit-alapú csoportoknak és vállalatoknak, mind szerepük van a társadalmi haladás elősegítésében, a környezet védelmében és egy igazságosabb, stabilabb és békésebb világ kialakításában. Ezen együttműködés értéke mutatkozik meg az idei nemzetközi nap címében: "Partnerség a békéért - Méltóság mindenki számára."

A veszély pillanatában élünk, de ez egy nagy ígéret kora is egyben. Pár napon belül a világ vezetői azért gyűlnek össze az Egyesült Nemzetekben, hogy elfogadják a 2030-as keretrendszert, a 15 éves tervünket, ami a fenntartható fejlődés eléréséről szól. A fenntartható fejlődés alapvető fontosságú, ha méltóságteljes életet szeretnénk mindenki számára, amiben a szegénység történelem és a béke mindenekfelett való.

Az idei nemzetközi napon, miközben az Egyesült Nemzetek 70. évfordulójára is emlékezünk, ragadjuk meg a lehetőséget arra, hogy megvalósítsuk a szervezet alapításának célját, vagyis megmentjük a jövő nemzedékét a háború borzalmaitól.

* *** *