Sajtóközlemények

 Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGDM/449
2013. augusztus 19.


AZ ENSZ-FŐTITKÁR:

Üzenete A Humanitárius Világnapon

2013. augusztus 19.

BÉCS, augusztus 19. (ENSZ Információs Szolgálat) - Minden év augusztus 19-én a Humanitárius Világnapon tisztelgünk azon segélymunkások előtt, akik szolgálat közben vesztették életüket.

Megemlékezünk áldozatukról és újra megerősítjük elkötelezettségünket a humanitárius munkások által világszerte végzett életmentő munka mellett, minden nap, gyakran nehéz és olyan veszélyes körülmények között, ahova mások nem tudnak vagy nem akarnak menni.

Az idei évi megemlékezés emléket állít az ENSZ bagdadi központján esett támadás 10. évfordulójának, amelyben Sergio Vieira de Mello az ENSZ-főtitkár különleges képviselője és további 21 ENSZ kolléga és partner vesztette életét. Ez a tragédia egyike volt a Világnap alapjául szolgáló történteknek.

Sergio hangos szószólója volt az Egyesült Nemzetek értékeinek és missziójának. Mindenkinek az életét megérintette, akivel találkozott. Szegények és sérülékeny emberek millióinak segített szolgálatban eltöltött élete során számos kontinensen. Halála nagy veszteség az Egyesült Nemzeteknek, mégis öröksége számos embert motivál arra, hogy humanitárius munkát végezzen.

Idén, a Humanitárius Világnapi kampány arra kéri az embereket, hogy válaszoljanak egy kérdésre: Mit gondol a világnak miből van többre szüksége? Arra buzdítom az embereket mindenhol, hogy látogassák meg a www.worldhumanitarianday.org honlapot és mondják el nekünk egy szóban, amire gondolnak.

Az én szavam: "csapatmunka". A globális kihívások idejében, az embereknek és országoknak együtt kell dolgozniuk a béke, az igazságosság, a méltóság és a fejlődés közös okán. Ez a humanitárius szellem. Ez az Egyesült Nemzetek humanitárius kötelessége.   

 * *** *