Events

Na Dunaju se je v okviru Ciné ONU predvajal dokumentarec »Rešitelji«

Informacijska služba Združenih narodov (UNIS) na Dunaju je ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta (27. januar) v sodelovanju s Stalnim predstavništvom Izraela pri Združenih narodih (ZN) na Dunaju, projektom Topkino, filmskim festivalom » this human world« in Posebnim programom ZN za osveščanje o holokavstu predvajala dokumentarec »Rešitelji«. Režiser dokumentarca je z emmyem nagrajen Michael King.

Dokumentarec pripoveduje zgodbe o 12-ih pogumnih diplomatih, ki so tvegali svoje življenje, da so med drugo svetovno vojno lahko rešili več deset tisoč Judov. Predvajanje dokumentarca je potekalo v večernih urah. Dogodka so se udeležili trije diplomati, da bi se poklonili veličini diplomatov iz dokumentarca, ki so dokazali svoje junaštvo. Na okrogli mizi, ki je sledila ogledu dokumentarca, so sodelovali: veleposlanik Aviv Shir-On, stalni predstavnik Izraela pri ZN na Dunaju, veleposlanik Thomas Greminger, stalni predstavnik Švice pri ZN na Dunaju, in David Bame, namestnik stalnega predstavnika ZDA pri ZN na Dunaju.

V uvodnem nagovoru je direktor UNIS Janos Tisovszky pritegnil pozornost občinstva z mislijo, da so filmski ustvarjalci izbirali te zgodbe, da bi z njihovim sporočilom navdihnili diplomate sedanjega časa. V ključnih trenutkih, ko potrebujemo pogumne osebne odločitve, morajo odgovorni ravnati v skladu s svojimi nenapisanimi pravili, s katerimi lahko določena pravila celo kršijo.

Pripoved dokumentarca se vrti okoli raziskave mlade ruandske aktivistke proti genocidu Stephanie Nyombayire, ki je leta 1994 v genocidu v Ruandi izgubila skoraj vse družinske člane. Znani zgodovinar Martin Gilbert, ki je specializiran za holokavst, jo spremlja. Obiščeta 15 držav na treh celinah in opravita razgovore s preživelimi potomci diplomatov iz dokumentarca.

Te globoke in ganljive zgodbe so razpravo okrogle mize privedle do vprašanja, kako so se lahko tako drzna dejanja diplomacije zgodila v svetu uveljavljene birokracije. Govorci so se soglasno strinjali, da je šlo za junaštvo in pogum teh diplomatov.

V odgovoru na vprašanje, kaj lahko stori sodobni diplomat, da bi preprečil dejanja nasilja, je gospod Bame dejal: »Gotovo se lahko spodbuja zasebna pogajanja, da bi okrepili javno diplomacijo«. Po njegovem mnenju je ključna neposredna komunikacija, s katero lahko pravičnost dosežemo vsak dan.

Veleposlanik Greminger je izpostavil pomen preventive, s katero se zagotovi, da se takšna tragedija, kot je holokavst, nikoli več ne ponovi.

Veleposlanik Shir-On je navzoče nagovoril z besedami »tikkun olam«, kar v hebrejščini pomeni »ozdravimo svet«. Po njegovem mnenju imamo veliko možnosti, da pomagamo ljudem v stiski. Včasih lahko skrajni ukrepi, da bi dosegli spremembo, zahtevajo premagovanje standardnih ovir. Le-to so diplomati storili.