SG/2118
BIO/3824
20 december 2006

Življenjepis

Ban Ki-moon, Generalni sekretar Združenih narodov

New York (Združeni narodi) -- Osmi Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon iz Južne Koreje, na položaj prinaša 37 let izkušenj službovanja v vladi kot tudi na svetovnem odru.

Vrhunci kariere

V času izvolitve na položaj Generalnega sekretarja je bil Ban Ki-moon južnokorejski Minister za zunanje zadeve in trgovino. V dolgem obdobju službovanja na ministrstvu je bil na položajih v New Delhiju, Washingtonu in na Dunaju. Delal je tudi kot predsednikov svetovalec za zunanjo politiko, glavni predsednikov svetovalec za nacionalno varnost, namestnik ministra za načrtovanje politik in generalni direktor za ameriške zadeve. Njegova vodilna vizija je vselej bil mir na Korejskem polotoku, ki bi igral vodilno vlogo pri širitvi miru in blaginje v regiji kot tudi širom po svetu.

Ban Ki-moon ima dolgoletne povezave z Združenimi narodi, ki segajo v leto 1975, ko je na Zunanjem ministrstvu Južne Koreje delal v oddelku za Združene narode. Z leti so se vezi okrepile, saj je delal na položajih prvega sekretarja južnokorejske stalne misije pri Združenih narodih v New Yorku, direktorja oddelka za Združene narode na sedežu ministrstva v Seulu in ambasadorja na Dunaju, kjer je leta 1999 služil kot predsedujoči Pripravljalni komisiji za organizacijo sporazuma o splošni prepovedi jedrskih poskusov. V letih 2001 in 2002 je kot šef kabineta v času južnokorejskega predsedovanja Generalni skupščini omogočil takojšnje sprejetje prve resolucije na zasedanju, ki je obsodila teroristične napade 11. septembra. Lotil se je številnih pobud, katerih namen je bil okrepiti delovanje skupščine, kar je pomagalo, da se je zasedanje, ki se je začelo s krizo in zmedo, spremenilo v obdobje v katerem so bile sprejete številne pomembne reforme.

Ban Ki-moon je bil tudi aktivno udeležen v zadevah povezanih z odnosi med obema Korejama. Leta 1992 je, kot posebni svetovalec zunanjega ministra, služil kot podpredsednik južno-severne skupne komisije za jedrski nadzor, ki je bila ustanovljena po sprejetju zgodovinske Skupne deklaracije o denuklearizaciji Korejskega polotoka. Septembra 2005 je kot zunanji minister igral vodilno vlogo pri doseganju še enega mejnega sporazuma, ki promovira mir in varnost na Korejskem polotoku, ko je bila v okviru šeststranskih pogajanj sprejeta Skupna izjava o rešitvi severnokorejskega jedrskega vprašanja.

Izobrazba

Ban Ki-moon je leta 1970 na Nacionalni univerzi v Seulu diplomiral iz mednarodnih odnosov. Leta 1985 je magistriral iz javne uprave na Harvardski univerzi.

Nagrade in priznanja

Ban Ki-moon je prejel številna nacionalna in mednarodna priznanja, medalje in časti. V letih 1975, 1986 in 2006 je za služenje svoji državi prejel državno odlikovanje najvišjega reda.

Osebni podatki

Ban Ki-moon se je rodil 13. junija 1944. Z ženo, Gospo Yoo (Ban) Soon-taek, ki jo je spoznal v srednji šoli, imata sina in dve hčeri. Poleg korejščine govori Ban Ki-moon tudi angleško in francosko.

* *** *