SG/2118
BIO/3824
20 december 2006

Életrajzi jegyzet

Ban Ki-moon, Az Ensz Főtitkári Posztjának Várományosa

New York (ENSZ-székház) -- A Koreai Köztársaságban született Ban Ki-moon a közigazgatásban és külszolgálatban eltöltött 37 év tapasztalata után nyolcadikként foglalhatja el az ENSZ főtitkári székét.

Karrierjének főbb állomásai:

Az ENSZ főtitkári posztra való kiválasztásakor Ban úr hazája külpolitikájáért és külkereskedelméért felelős minisztere volt. A külszolgálatban eltöltött hivatali tevékenysége során megfordult Új-Delhiben, Washingtonban és Bécsben is. Ezen kívül olyan jelentős tisztségeket töltött be, mint a dél-koreai elnök külpolitikai tanácsadója és nemzetbiztonsági főtanácsadója, a politikai tervezésért felelős miniszter-helyettes, vagy az amerikai ügyekért felelős főigazgató-helyettes. Munkáját azonban mindig egy cél irányította, egy ellenségeskedésektől mentes, a regionális és nemzetközi békéhez és prosperitáshoz fokozott mértékben hozzájáruló Koreai-félsziget megteremtése.

Ban úr az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez fűződő kapcsolata egészen 1975-re nyúlik vissza, amikor hazája külügyminisztériumának ENSZ-ügyekkel foglalkozó főosztályán dolgozott. Ez a kapcsolat az évek során szakmai előmenetelével tovább mélyült. Kinevezései között szerepel a Koreai Köztársaság New York-i ENSZ missziójának első titkári, és a szöuli külügyminisztérium ENSZ-ügyekért felelős főosztályvezetői posztja, később hazája bécsi nagyköveteként látta el feladatát. 1999-ben az átfogó atomcsendszerződés szervezetének előkészítő bizottságában elnökölt. 2001-2002-ben az ENSZ Közgyűlés dél-koreai elnökségének ideje alatt kabinetvezetőként megkönnyítette a 2001. szeptember 11-i terroristatámadásokat elítélő határozat azonnali adoptálását, valamint számos olyan, a Közgyűlés működését hatékonyabbá tevő kezdeményezést vállalt fel, amelynek köszönhetően a csaknem zűrzavarba fulladó ülésen később számos fontosabb reformot fogadtak el.

Ban úr aktívan részt vett a Korea-közi kapcsolatok rendezésében is. 1992-ben a dél-koreai külügyminiszter különleges tanácsadójaként alelnöki tisztséget vállalt a Korea-közi Közös Nukleáris Ellenőrző Bizottságban a történelmi jelentőségű, a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló Közös Nyilatkozat elfogadását követően. 2005 szeptemberében dél-koreai külügyminiszterként oroszlánrészt vállalt a Koreai-félsziget békéjének és stabilitásának előmozdításában, miután a hatpárti tárgyalásokon nagyban elősegítette az Észak-Koreai nukleáris kérdés rendezéséről szóló közös megállapodás elfogadását.

Tanulmányok:

Ban úr a Szöuli Állami Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán diplomázott 1970-ben, majd mesterfokozatú diplomát szerzett a Harvard Egyetem John F. Kennedy közigazgatási szakán 1985-ben.

Díjak, elismerések:

Ban úr számos hazai és nemzetközi díjjal és kitüntetéssel rendelkezik. Szülőhazájáért végzett munkásságáért 1975 után 1986-ban és 2006-ban is neki ítélték a Koreai Köztársaság Legnagyobb Szolgálatért Érdemrendjét.

Személyes adatok:

Ban úr 1944. június 13-án látta meg a napvilágot. Feleségével, Yoo Soon-taek asszonnyal 1962-ben, a középiskolában ismerkedett meg, akitől egy fia és két lánya született. Anyanyelvén kívül angol és francia nyelvtudással is rendelkezik.

* *** *