Sporočila za javnost

UNIS/INF/193
25. januar 2007

GENERALNI SEKRETAR v sporočilu ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta poudarja pomembnost ponovne zavezanosti k človekovim pravicam

Dunaj, 25. januar (Urad Združenih narodov za informiranje) -- Sledi sporočilo generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki-moona ob drugi obeležitvi mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta, ki bo 27. januarja:

Holokavst je bil brezprimerna tragedija, ki je ne moremo zanikati. Desetletja kasneje, ima sistematično pobijanje milijonov Judov in ostalih, še zmeraj moč, da nas presune. Zmožnost nacistov, da so si zagotovili privržence, kljub njihovi skrajni izprijenosti, še zmeraj vzbuja strah. In predvsem, bolečina ostaja: za starajoče preživele, in za vse človeštvo, ki je bilo priča temu barbarstvu.

Spominjanje izkazuje spoštovanje tistim, ki so umrli. Vendar pa igra pomembno vlogo tudi pri prizadevanjih za preprečevanje človeške krutosti. Ohranja nas pozorne na nove izbruhe antisemitizma in na druge oblike nestrpnosti. In hkrati je nujen odziv na zgrešene predstave posameznikov, ki trdijo, da se holokavst nikoli ni zgodil, ali pa da se o njem poroča s pretiravanjem.

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta je torej dan, na katerega se moramo ponovno zavezati k spoštovanju človekovih pravic. To načelo je bilo grobo onečaščeno v Auschwitzu ter z genocidi in hudodelstvi vse odtlej.

Seveda pa moramo iti tudi dlje od spominjanja in zagotoviti, da mlajše generacije to zgodovino poznajo. Nauk holokavsta moramo uporabiti v današnjem svetu. Storiti moramo, kar je v naših močeh, da bodo lahko vsi narodi uživali zaščito in pravice, za katere se zavzemajo Združeni narodi. 

Na ta mednarodni dan, ponavljam svojo trdno zavezanost temu poslanstvu, in pozivam vse, da se nam pridružijo pri našem skupnemu prizadevanju za človekovo dostojanstvo.

* *** *