Sajtóközlemények

UNIS/INF/193
25 január 2007

Az emberi jogok iránti elkötelezettség fontosságát hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapján megfogalmazott üzenetében

Bécs (ENSZ Információs Szolgálat), január 25 -- Az alábbiakban Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár a második Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából közzétett január 27-i üzenetét közöljük.

A Holokauszt tragédiája egyedülálló és tagadhatatlan. Még ma, évtizedekkel később is megrázó belegondolni zsidók és más áldozatok millióinak módszeres halálba küldésébe. Mindannyian ismerjük a nácik aljasságát, ennek ellenére sokakban ma is félelmet kelt az a tény, hogy ilyen szörnyűségre parancsot adhattak. Mindezeken túl, a fájdalom tovább él az idősödő túlélőkben, és mindannyiunkban akik tanúi voltunk kegyetlenségüknek. Az emlékezés feladata, hogy kegyelettel adózzon az áldozatok előtt, de egyúttal segít azon törekvésünkben is, hogy megakadályozzuk az emberi kegyetlenség újraéledését. Ráirányítja figyelmünket az antiszemitizmus, és az intolerancia más formáinak újbóli megnyilvánulásaira, és választ ad azon megtévesztettek számára, akik tagadják a Holokauszt megtörténtét, vagy eltúlzottnak hiszik azt. A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapján ezért meg kell szilárdítanunk elkötelezettségünket az emberi jogok iránt. Ezeket a jogokat brutálisan meggyalázták Auschwitzban és a későbbi népirtások és atrocitások során.

Az emlékezésen túl pedig el kell mondanunk a felnövekvő generációknak ami történt. Le kell vonni a Holokauszt következményeinek tanulságait, hogy azokat a jelenben alkalmazhassuk. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy az ENSZ által képviselt jogokat és oltalmakat a világon minden ember élvezhesse.

Ezen a nemzetközi emléknapon újból elkötelezem magam ennek a célnak, és felszólítok mindenkit, hogy csatlakozzon közös küldetésünkhöz az emberi méltóság védelméért.

* *** *