Sporočila za javnost

UNIS/INF/247
9. november 2007

Povezovanje za mir: Mirovniki iz Srednje Evrope se bodo srečali v prostorih Združenih narodov na Dunaju

DUNAJ, 9. november (Urad Združenih narodov za informiranje) - 12. novembra se bodo dejavni pripadniki mirovnih sil, mirovniki veterani, predstavniki civilne družbe, državni uradniki in novinarji sestali na dunajskem sedežu Združenih narodov na prvem regionalnem forumu mirovnikov » Povezovanja za mir«, ki ga gosti dunajski Urad Združenih narodov za informiranje v sodelovanju z združenjem avstrijskih mirovnikov. Udeleženci prihajajo iz Avstrije, Češke, Madžarske, Poljske, Romunije, Slovaške in Slovenije. Namen srečanja je spodbuditi ustanovitev združenj mirovnikov v sodelujočih državah, ki bi delovali kot spodbudniki mirovnih operacij in vez med dejavnimi pripadniki mirovnih sil in mirovniki veterani, civilno družbo, Združenimi narodi in državnimi telesi.

Na srečanju bo govoril tudi Generalni podsekretar Združenih narodov za komunikacije in javno informiranje Kiyotaka Akasaka.

Slavnostni govornik bo Direktor varnostne politike avstrijskega Ministrstva za obrambo General major Johann Pucher. Temu bodo sledile predstavitve in razprave, ki jih bodo pripravili: predsednik združenja avstrijskih mirovnikov in upokojeni general Guenther Greindl; podpredsednik združenja čeških veteranov podpolkovnik Ladislav Sornas in član tega združenja podpolkovnik Karel Cernoch; nekdanji načelnik generalštaba madžarskih oboroženih sil dr. Zoltan Szenes; podpolkovnik Miklos Szabo z madžarskega Ministrstva za sodstvo in izvajanje zakonodaje; polkovnik Alfred Majewski in polkovnik Stanislaw Malinowski iz poljskega združenja veteranov mirovnih operacij Združenih narodov; direktor za evropske zadeve na generalnem inšpektoratu romunske policije, višji komisar Dumitru Galma; podpolkovnik Liviu Leoveanu z romunskega Ministrstva za obrambo; predsednik civilnodružbene organizacije slovaških veteranov Združenih narodov, upokojeni polkovnik Vladimir Zbodak in član te organizacije vodnik Dusan Krissak; in nekdanji slovenski minister za obrambo, profesor Anton Grizold. Srečanja se bodo udeležili tudi stalni predstavniki pri Združenih narodih (na Dunaju) in vojaški svetovalci.

Udeleženci bodo izmenjali svoje izkušnje in mnenja glede veteranskih dejavnosti v različnih državah in razpravljali o ustanovitvi združenj mirovnikov. Pričakuje se, da bo srečanju sledila vrsta naknadnih dejavnosti ter da bodo takšna srečanja postala običaj.

* *** *

Za dodatne informacije:

Sonja Wintersberger
Svetovalka za informiranje, Urad ZN za informiranje (Dunaj)
Tel.: +43 1 260 60 3430
Elektronski naslov: sonja.wintersberger@unvienna.org