Sajtóközlemények

UNIS/INF/247
2007. november.9

Kapcsolatépítés a békéért: Közép-európai békefenntartók találkozója az ENSZ bécsi központjában

Bécs, november 9. (ENSZ Információs Szolgálat) - Aktív és veterán békefenntartók, a civil közösség képviselői, köztisztviselők és újságírók részvételével a bécsi ENSZ Információs Szolgálat és az Osztrák Békefenntartók Szövetségének társrendezésében az ENSZ bécsi központjában első alkalommal kerül megrendezésre a "Networking for Peace" elnevezésű regionális békefenntartó fórum november 12-én. Az eseményre osztrák, cseh, magyar, lengyel, román, szlovák és szlovén résztvevőket várnak. A találkozó békefenntartó szövetségek létrehozását kívánja elősegíteni az érintett országokban, amelyek többek között az aktív és veterán békefenntartók, a civil társadalom, az ENSZ és a nemzeti kormányszervek közötti közvetítő szerepet töltené be.

Az eseményt Kiyotaka Akasaka úr, az ENSZ Hírközlésért és Közérdekű Információkért felelős főtitkár-helyettese is megtiszteli jelenlétével.

Johann Pucher vezérőrnagy, az Osztrák Védelmi Minisztérium biztonságpolitikai igazgatójának bevezetőjét Guenther Greindl nyugállományú tábornok, az Osztrák Békefenntartók Szövetsége elnökének, Ladislav Sornas alezredes, az Osztrák Békefenntartók Szövetsége alelnökének, és a Cseh Veteránok Szövetségétől Karel Cernoch alezredesnek, valamint Dr. Szenes Zoltán a magyar haderők volt vezérkari főnökének, a Magyar Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumból Szabó Miklós alezredesnek, az ENSZ Békefenntartó Műveleteinek Lengyelországi Veterán Szövetségétől Alfred Majewski ezredes és Stanislaw Malinowski ezredesnek, Dumitru Galma főfelügyelő, a Román Rendőrség Európai Ügyekért felelős igazgatójának, a Romániai Védelmi Minisztériumból Liviu Leoveanu alezredesnek, Vladimir Zbodak nyugállományú tábornok, a Szlovákiai ENSZ-veteránok Civil Szervezete elnökének és Dusan Krissak őrmesternek, illetve Anton Grizold professzor, volt szlovéniai védelmi miniszter előadásai és megbeszélése követi. Az ENSZ bécsi központjának állandó képviselői, valamint katonai tanácsadók is részt vesznek a találkozón.

Az esemény résztvevői megosztják egymással véleményüket és tapasztalataikat a különböző országok veterán tevékenységével kapcsolatban, és megvitatják a veterán szövetségek létrehozásának részleteit. A találkozó a későbbi kapcsolódó tevékenységek elindításának, és a rendszeres véleménycsere fórumának hagyományteremtő szándékával kerül megrendezésre.

* *** *

Kapcsolattartó személy:

Sonja Wintersberger
Information Officer, UNIS Vienna
Tel.: +43 1 260 60 3430
E-mail: sonja.wintersberger@unvienna.org