Sporočila za javnost

UNIS/SGSM/118
27. maj 2009

Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon:

"S skupnimi močmi moramo pritiskati na vlade, da bodo sklenile nov podnebni dogovor"

Sporočilo ob svetovnem dnevu okolja, 5. junij 2009

Dunaj, 5. junij (Informacijska služba ZN) - Gospodarska in finančna kriza, ki se je razširila po vsem svetu, je resnična budnica. Pomeni alarm, ki opozarja na spremembo starih modelov rasti in na prehod v novo obdobje zelenega razvoja. Tema letošnjega svetovnega dneva okolja se glasi 'Tvoj planet te potrebuje' in poskuša navdihniti vse nas, da naredimo svoj del pri ohranjanju našega planeta.

Našemu planetu grozijo usodne podnebne spremembe. Vse države bodo trpele, vendar bodo glavno breme nosili prav revni. Ob tem se moramo zavedati, da to lahko preprečimo. V Kopenhagnu se bodo decembra letos odvijali ključni podnebni pogovori, zato moramo s skupnimi močmi pritiskati na vlade, da bodo dejansko sklenile nov podnebni dogovor ( www.sealthedeal2009.org).

Svet potrebuje zeleni "New Deal", ki se osredotoča na investicije v obnovljive vire energije, okolju prijazno infrastrukturo in energetsko učinkovitost. To ne bo samo ustvarjalo delovna mesta in spodbudilo gospodarsko okrevanje, ampak bo tudi pomagalo reševanje problema globalnega segrevanja. Če investiramo samo del obsežnih stimulacijskih svežnjev, namenjenih premagovanju finančne krize, v zeleno ekonomijo, lahko trenutno krizo obrnemo v prihodnjo trajnostno rast. Države, ki bodo prešle v nizkoogljično družbo, ne bodo imele samo okoljskih koristi, ampak bodo lahko svoje nove tehnologije delile tudi z drugimi.

Naš planet pa potrebuje več kot samo ukrepanje vlad in korporacij; potrebuje vsakega izmed nas. Čeprav se zdijo ukrepi posameznika majhni v primerjavi z globalnimi grožnjami in trendi, lahko s skupnimi močmi in cilji naredimo občutne spremembe.

Na svetovni dan okolja pozivam vse ljudi h konkretnim ukrepom, ki delajo naš svet bolj zelen in čist. Izklapljajte luči, uporabljajte javni prevoz, reciklirajte, sadite drevesa, očistite lokalne parke, zahtevajte od korporacij, da varujejo okolje in opozarjajte vaše vladne predstavnike, da morajo v Kopenhagnu skleniti podnebni dogovor.

* *** *