Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/118
2009. május 27.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének főtitkára, Ban Ki Mun:

"Együttes erővel rá kell szorítanunk a kormányokat, hogy megalapozzanak egy Új éghajlatváltozással kapcsolatos egyezményt."

A Környezetvédelem világnapján kiadott üzenet, 2009. június 5.

Bécs, június 5. (ENSZ Információs Iroda) - A gazdasági és pénzügyi zűrzavar, ami végigsöpör a világon igazi vészcsengő, ami figyelmeztet: létfontosságú, hogy a régi növekedéssel kapcsolatos mintákat továbbfejlesszük, és átmenetet biztosítsunk egy új, zöldebb, tisztább fejlődés felé. Az idei év Környezetvédelmi világnapjának témája - "Bolygódnak szüksége van rád" - arra szolgál, hogy mindannyiunk rákényszerüljön, hogy megtegye, amit meg tud tenni.

A Föld az éghajlatváltozás rettenetes veszedelmével néz szembe. Bár minden ország kiveszi majd részét a szenvedésből, mégis a szegények viselik majd el ennek oroszlánrészét. De arra is van lehetőségünk, hogy változtassunk a dolgok menetén. A legfontosabb éghajlatváltozással kapcsolatos megbeszélésekre decemberben, Koppenhágában fog sor kerülni. Együttes erővel rá kell szorítanunk a kormányokat, hogy megalapozzanak egy Új éghajlatváltozással kapcsolatos egyezményt ( www.sealthedeal2009.org).

A világnak azonban szüksége van egy "Zöld New Deal"-re is, ami a megújuló energiaforrásokba, a környezetbarát infrastruktúrába, az energiatakarékosságba való befektetésekre összpontosít. Ez nem csak munkahelyeket teremt majd, nem csak a fellendülést ösztönzi, hanem segíteni fog megbirkózni a globális felmelegedéssel is. Ha a meglévő, új gazdasági élénkítő csomagoknak csak egy részét is a környezetbarát gazdaságba fektetjük, elérhetjük, hogy ami ma még válság, holnapra fenntartható fejlődéssé váljék. Továbbá azok az országok, amelyek átállnak az alacsony szénkibocsátásra, nem csak környezetvédelmi szempontból nyernek sokat, de jó pozíciókat szereznek ahhoz is, hogy megoszthassák új technológiáikat másokkal.

Persze bolygónknak többre van szüksége annál, hogy kormányok és cégek tegyenek lépéseket. Mindnyájunkra szüksége van. Bár az egyéni döntések látszólag keveset érnek a nemzetközi fenyegetésekkel és trendekkel szemben, ha milliónyian fogunk össze egy közös cél érdekében, hatalmas változást hozhatunk.

Ezen a Környezetvédelmi világnapon arra biztatok minden embert, hogy tegyen konkrét lépéseket annak irányába, hogy a bolygó zöldebb és tisztább legyen. Kapcsolják le a lámpákat, utazzanak tömegközlekedéssel, vegyenek részt az újrahasznosításban, ültessenek el egy fát, takarítsanak a helyi parkban, tegyék felelőssé a vállalatokat azokért a módszerekért, amelyekkel környezetüket kezelik. És unszolják kormányaik képviselőit, hogy tegyék le az alapokat Koppenhágában.

* *** *