Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/INF/377
19. julij 2010

SPOROČILO ZA MEDIJE/VABILO - ZA TAKOJŠNJO OBJAVO

Spoznajte epidemijo:
UNODC bo na mednarodni konferenci o aidsu 2010 uradno objavil gradivo "Razširjenost virusa HIV in ocena potreb v zaporih"

DUNAJ, 19. julij (Informacijska služba ZN) - Za 30 milijonov ljudi po svetu, ki se nahajajo v zaporih, je tveganje za okužbo z virusom HIV visoko. Dejstvo je, da so okužbe z virusom HIV, tuberkulozo ter hepatitisom C in B v zaporih bolj razširjene kot pa v širši družbi. Razsežnost problema žal ni ustrezno dokumentirana, zato zdravstveni organi vedno niso povsem seznanjeni s potrebami zapornikov in osebja v zaporih. Kot odgovor na omejeni problem Urad ZN za droge in kriminal (UNODC) na mednarodni konferenci o aidsu 2010 objavlja gradivo "Razširjenost virusa HIV in ocena potreb v zaporih" (Toolkit for HIV Situation and Needs Assessment in Prisons). Gradivo bo tako pomoč kot vodilo vladam pri prepoznavanju tega problema in ocenjevanju potreb te ranljive skupine, hkrati pa bo pomagalo pri oblikovanju in uresničevanju učinkovitih programov preprečevanja virusa HIV. V ta namen bo potekal posvet, ki ga bo vodil Christian Kroll, globalni koordinator za HIV in aids pri UNODC, sodelovali pa bodo še govorci iz WHO, UNAIDS in EMCDDA, in sicer: dr. Andrew Ball, višji svetovalec za oblikovanje strategij in aktivnosti pri Oddelku WHO za virus HIV/aids, Fabienne Hariga, strokovnjak za virus HIV pri UNODC, dr. Bernhard Schwartländer, direktor Oddelka UNAIDS za vodenje evidenc in strateško načrtovanje, in Lucas Wiessing, vodilni znanstvenik za infekcijska obolenja pri Evropskem centru za spremljanje drog in odvisnosti od drog s sedežem v Lizboni.

Visoko tveganje za okužbo z virusom HIV in drugimi infekcijskimi boleznimi pa ne ostaja samo za zidovi zaporov, ampak se lahko okužbe tudi zlahka prenašajo med ostalo populacijo, saj obstaja visoka stopnja mobilnosti med zapori in skupnostjo. Kljub visokemu tveganju se proti okužbam v zaporih ne izvaja ustrezne preventive, hkrati pa tudi ni ustreznega zdravljenja okuženih zapornikov z virusom HIV in drugimi infekcijskimi boleznimi. Celovito zdravljenje virusa HIV bi moralo biti dostopno vsem zapornikom. Izvajati bi se morali preventivni ukrepi, prostovoljna svetovanja in testiranja ter po potrebi antiretrovirusno zdravljenje. Tveganju za okužbo z virusom HIV, tuberkulozo in hepatitisom pa niso izpostavljeni samo zaporniki, ampak tudi osebje v zaporih.

UNODC bo kot rečeno objavil gradivo "Razširjenost virusa HIV in ocena potreb v zaporih", katero bo podalo konkretne informacije o omenjenem problemu v zaporih, ovrednotilo potrebe zapornikov in osebja v zaporih glede preventive in zdravljenja okužb z virusom HIV ter drugimi infekcijskimi boleznimi. Vlade bodo tako imele ustrezne podatke, da si bodo lahko zastavile bolj specifične cilje za reševanje tega problema. Izvajale bodo lahko ustrezne preventivne ukrepe, zdravljenje in oskrbo okuženih ter druge podporne ukrepe, ki bodo reševali dejanske probleme zapornikov in osebja v zaporih. Gradivo temelji na prepričanju, da je dobro zdravje zapornikov tudi dobro javno zdravje. Ključnega pomena je učinkovito upravljanje zaporov in nediskriminatorno javno zdravstvo.

Datum: 21 julij 2010
Čas: 13:00 - 14:00
Kraj: medijski center AIDS 2010, hala A, soba za tiskovne konference št. 2

Opomba: tisti, ki bi želeli prisostvovati na konferenci, se morajo zanjo v naprej registrirati!

***

UNODC je vodilna agencija znotraj UNAIDS, ki je zadolžena za preventivne ukrepe zoper virus HIV, zdravljenje in oskrbo ter za podporo uporabnikom drog in zapornikom. Za dodatne informacije obiščite: www.unodc.org/AIDS

* *** *

Za dodatne informacije se lahko obrnete na:

Fabienne Hariga
UNODC, Oddelek za virus HIV/aids
Mobilni telefon: (+43-699) 1459-4292
E-pošta: fabienne.hariga@unodc.org