Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/INF/401
7. marec 2011

Ustvarjajmo za Združene narode - Recimo NE nasilju nad ženskami

DUNAJ, 7. marec (Informacijska služba ZN) - Danes se pričenja oglaševalski natečaj Združenih narodov, ki poziva k enakopravnosti med spoloma in odpravi vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti. Natečaj se pričenja na mednarodni dan žena, vodi pa ga Regionalni informacijski center ZN v Bruslju (UNRIC) v sodelovanju z informacijskimi centri Združenih narodov v Evropi in organizacijo ZN Ženske, ki je telo ZN za enakopravnost spolov in opolnomočenje žensk.

Natečaj poteka po vsej Evropi in je del kampanje 'Združimo se in odpravimo nasilje nad ženskami', ki jo je sprožil generalni sekretar Združenih narodov. K sodelovanju se poziva vse Evropejce, tako strokovnjake kot laike s področja oglaševanja, da pripravijo oglas, ki pravi: "NE nasilju nad ženskami".

Prva nagrada je 5.000 EUR, zmagovalca pa bo izbrala žirija strokovnjakov, in sicer Jacques Séguéla, podpredsednik oglaševalskega velikana Havas, Omar Vulpinari, kreativni direktor Oddelka za vizualne komunikacije pri Benettonovem raziskovalnem centru za komunikacije Fabrica, in Mieke Gerritzen, oblikovalka in direktorica muzeja za grafično oblikovanje v mestu Breda.

"Priključiti se prizadevanjem za ustavitev nasilja je obveza vsakega izmed nas. Vsi lahko vplivamo na ustavitev nasilja; tako vlade, zasebna podjetja, skupine civilne družbe in lokalne skupnosti kot tudi posamezniki. Moški in fantje morajo aktivno spodbujati spoštovanje žensk in pod nobenim pogojem ne smejo dopuščati nasilja," pravi Michelle Bachelet, izvršna direktorica organizacije ZN Ženske.

"Živimo v svetu nasilja. Toliko bolj nesprejemljivo je šele nasilje nad ženskami, saj sta ljubezen in brutalnost popolno nasprotje, hkrati pa z nasiljem zavračamo enakopravnost. Nikoli nas ne bo dovolj, da bi skupaj lahko odpravili to nadlogo družbe, ki se je nismo uspeli rešiti v vsej naši zgodovini in niti sedaj, ob vsem doseženem družbenem napredku," je dejal Jacques Séguéla, podpredsednik oglaševalskega velikana Havas.

"Izjemno smo bili navdušeni nad množičnim odzivom evropskih državljanov na lanskoletni natečaj 'Bodite kreativni v boju proti revščini' v okviru kampanje 'WeCanEndPoverty'. Ker je tema letošnjega natečaja prav tako resničen problem vsake države, lahko v okviru le-tega pričakujemo enako mero interesa in ustvarjalnosti," je povedala Afsané Bassir-Pour, direktorica UNRIC.

Informacijska služba Združenih narodov na Dunaju bo letošnji natečaj, s sloganom "NE nasilju nad ženskami", ponovno objavila v sodelovanju z lokalnimi medijskimi partnerji, kar je v primeru Slovenije časnik Dnevnik. Enako je že storila pri lanskem natečaju, kar se je izkazalo kot izjemno uspešno v Avstriji, Madžarski, Slovaški in Sloveniji. Na natečaj je prispelo preko 2.000 prispevkov iz 34 držav, 30 prispevkov pa je prišlo iz Slovenije. Drugo mesto je s samo enim glasom zaostanka zasedel Tine Lugarič, 27 let, grafični oblikovalec iz Slovenije. Njegov oglas se imenuje "Neizpolnjene obljube" (Broken Promises).

Tekmovanje je odprto za pošiljanje prispevkov od 8. marca 2011, mednarodnega dneva žena, do polnoči (srednjeevropski čas) 30. maja 2011. Zmagovalci bodo razglašeni 25. novembra 2011 na mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami.

Na tekmovanju lahko sodelujejo vsi državljani ali stalni prebivalci Evrope, za svoj najljubši oglas pa lahko glasujejo posamezniki po vsem svetu.

Za več informacij o tekmovanju, vključno s pogoji in merili sodelovanja, obiščite: www.create4theun.eu.

* *** *

Za dodatne informacije se lahko obrnete na:

UNIS na Dunaju:

Regina Rohrbach
Informacijska služba Združenih narodov (UNIS)
Tel.: (+43-1) 26060-3898
Mobilni tel.: (+43) 699-1459-3898
E-pošta: Regina.Rohrbach@unvienna.org

UNRIC v Bruslju:

Arni Snaevarr
Regionalni informacijski center ZN za Zahodno Evropo (UNRIC)
Tel.: (+32-2) 788-8467
E-pošta: snaevarr@unric.org