Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/401
2011. március 7.

Alkoss az ENSZ-nek - Mondj nemet a nők elleni erőszakra

BÉCS, március 7. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az ENSZ reklámversenyt hirdet a mai nappal a nemek közötti egyenlőség és a nők elleni mindenfajta erőszak felszámolásának témakörében. A nemzetközi nőnapon elindított pályázatot az ENSZ brüsszeli Regionális Információs Központja (UNRIC) indította az európai nemzeti ENSZ Információs Szolgálatok, valamint az ENSZ Nők, az Egyesült Nemzetek nemi egyenlőségi és női szerepvállalást erősítő.

Az európai pályázat, amely az ENSZ főtitkár, "EGYESÜLJ a nők elleni erőszak ellen" kampányának része, felhívja az európaiakat, akár szakember, akár nem, hogy alkossanak reklámot amelynek mondanivalója: "Nem a nők elleni erőszakra".

A pályázat első díja 5000€ (euró), a nyertest pedig egy szakértőkből álló zsűri fogja kiválasztani, ennek többek között Jacques Séguéla, a Havas reklámügynökség alelnöke, Omar Vulpinari, a Fabrica, a Benetton kutató központjának vizuális kommunikációs osztályának kreatív igazgatója, és Mieke Gerritzen, a bredai Grafikai Design Múzeum tervezője és igazgatója.

"Az erőszak megállítására létrejött mozgalmakhoz csatlakozni mindenki számára fontos kell legyen. Kormányok, magán vállalkozások, a civil társadalom és az egyének mind egyaránt lényegesen hozzá tudnak járulni a sikerhez. A férfiaknak és fiúknak segíteniük kell abban, hogy nőjön a nők iránti tisztelet és zéró tolerancia legyen a nők elleni erőszakkal szemben" - mondja Michelle Bachelet, az ENSZ Nők igazgatója.

"Olyan világban élünk, amely tele van erőszakkal. A nők elleni erőszak mind közül legkevésbé tolerálható, a szeretet és a brutalitás közötti ellentmondás, az egyenlőség elutasítása miatt. Soha sem leszünk elegen ez ellen az átok ellen, amelyet sem az idő, sem a modernizáció nem tudott még legyőzni - mondja Jacques Séguéla, a Havas reklámügynökség alelnöke.

"A tavalyi "Véget-Vethetünk-A-Szegénységnek" kampány sikere, amelyhez az európai polgárok lelkesen csatlakoztak, megerősített bennünket, s mivel az idei pályázat ugyancsak megfogható eredményt hozhat minden nemzet számára, azt várjuk, hogy hasonló lelkesedés és aktivitás kíséri ezt a kampányt is" - mondja Afsané Bassir-Pour, az UNRIC igazgatója.

Az ENSZ bécsi Információs Szolgálata ismét helyi média partnerekkel együttműködve indítja útjára a "Nem a nők elleni erőszakra" kampányt, hasonlóan a "Véget-Vethetünk-A-Szegénységnek" kampányhoz, amely nagy siker volt Ausztriában, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában. 34 országból több mint 2000 pályázat érkezett, csak Magyarországról 44 darab.

A pályázat 2011. március 8-án, a nemzetközi nőnapon indul és 2011. május 30. éjfélig tart. (CET). A nyertesek nevét 2011. november 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján hozzák nyilvánosságra.

A pályázaton csak az vehet részt, aki európai állampolgár, vagy európai lakos. A világ minden tájáról lehet azonban szavazni a kedvenc reklámokra.

További részletek a feltételekről, valamint jelentkezési lehetőség az alábbi honlapon található: www.create4theun.eu.

* *** *

 

További információért keresse:

A bécsi UNIS irodán:
Regina Rohrbach
ENSZ Információs Szolgálat (UNIS)
Tel: (+43-1) 26060-3898
Mobile: (+43) 699-1459-3898
E-mail: Regina.Rohrbach@unvienna.org

Az UNRIC brüsszeli irodáján:
Arni Snaevarr
Egyesült Nemzetek Regionális Információs Központja - Nyugat Európa (UNRIC)
Tel: (+32-2) 788 8467
E-mail: snaevarr@unric.org