Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/INF/431
24. november 2011

Oglaševalski natečaj Recimo ne nasilju nad ženskami:
zmagala danska oblikovalka

DUNAJ, 24. november (Informacijska služba ZN) - Na evropskem oglaševalskem natečaju Združenih narodov, z naslovom Recimo ne nasilju nad ženskami, je zmagala oblikovalka iz Danske, ki bo danes prejela nagrado na posebni slovesnosti v Madridu. Na slovesnosti bo prisotna tudi španska kraljica Sofia. Evropski natečaj je potekal v okviru kampanje generalnega sekretarja Združenih narodov, z naslovom Združimo se in odpravimo nasilje nad ženskami ( UNiTE to end Violence against Women).

Strokovna žirija je za zmagovalko določila dansko oblikovalko in njen prispevek Nasilje ni vedno vidno (Violence is not always visible). Prejela je nagrado v višini 5.000 evrov. Na javnem glasovanju je zmagal umetnik Gjoke Gojani iz Kosova s prispevkom Ravnaj z menoj kot z žensko (Treat me like a woman). Mladinsko nagrado za udeležence pod 25 let pa je prejela Raphaelle Moreau iz Francije s prispevkom Besede (Words). V ožjem izboru je bilo 30 finalistov, med katerimi je bila tudi Marián Preis iz Slovaške. Zmagovalne oglase si lahko ogledate na www.create4theun.eu

Oglaševalski natečaj je organiziral Regionalni informacijski center ZN v Bruslju (UNRIC) v sodelovanju z drugimi informacijskimi centri Združenih narodov po Evropi in organizacijo ZN Ženske, ki je telo Združenih narodov za enakopravnost spolov in opolnomočenje žensk.

Na natečaj je prispelo več kot 2.700 prispevkov iz 40-ih evropskih držav. Osrednji cilj natečaja je bil povečati osveščenost o problemu nasilja nad ženskami, pri čemer je na svetovni ravni žrtev nasilja vsaka tretja ženska. Zmagovalni oglas bo objavljen v številnih evropskih časopisih po koncu natečaja, in sicer 25. novembra na mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

V svojem sporočilu generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon opozarja, da se nasilje nad ženskami in dekleti pojavlja v več oblikah in je razširjeno po vsej zemeljski obli: "Ne glede na to, ali gre za države v razvoju ali razvite države, bi morala razširjenost tovrstnega nasilja šokirati vsakogar. Nasilje, in v mnogih primerih tudi sama grožnja z njim, je eno izmed največjih ovir za popolno enakopravnost žensk."

Trine Sejthen iz Kopenhagna, zmagovalka natečaja, je povedala, da je bila presenečena in hkrati zelo ponosna, ko je slišala novico: "Bila sem zelo presenečena. Videla sem toliko drugih dobrih oglasov. Ker gre za ZN, ki so zelo pomembna organizacija, mi ta nagrada veliko pomeni."

"Ljudi želim prepričati, da je lahko ženska iz oglasa katera koli oseba. Lahko je bogata ali revna, lahko je vaša sestra, prijateljica ali oseba, ki sedi zraven vas na avtobusu," je povedala ga. Sejthen.

Na javnem glasovanju je bilo oddanih več kot 120.000 glasov, zmagal pa je Gjoke Gojani iz Kosova. "Natečaja sem se udeležil, ker me zanima umetniška plat oblikovanja časopisnega oglasa, potem pa sem ugotovil, da se je izdelek dotaknil moje duše," je dejal g. Gojani.

Raphaelle Moreau iz Francije je prejela mladinsko nagrado za njeno delo Besede (Words). Zmagovalko v kategoriji mladih je izbrala Fabrica, Benettonov raziskovali center za komunikacije.

Zmagovalko iz Danske je izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Jacques Séguéla, podpredsednik oglaševalskega velikana Havas, Omar Vulpinari, kreativni direktor Oddelka za vizualne komunikacije pri Benettonovem raziskovalnem centru za komunikacije Fabrica, in Mieke Gerritzen, oblikovalka in direktorica muzeja za grafično oblikovanje v mestu Breda.

"Priključiti se prizadevanjem za ustavitev nasilja je obveza vsakega izmed nas. Vsi lahko vplivamo na ustavitev nasilja; tako vlade, zasebna podjetja, skupine civilne družbe in lokalne skupnosti kot tudi posamezniki. Moški in fantje morajo aktivno spodbujati spoštovanje žensk in pod nobenim pogojem ne smejo dopuščati nasilja," pravi Michelle Bachelet, izvršna direktorica organizacije ZN Ženske.

"Živimo v svetu nasilja. Toliko bolj nesprejemljivo je šele nasilje nad ženskami, saj sta ljubezen in brutalnost popolno nasprotje, hkrati pa z nasiljem zavračamo enakopravnost. Nikoli nas ne bo dovolj, da bi skupaj lahko odpravili to nadlogo družbe, ki se je nismo uspeli rešiti v vsej naši zgodovini in niti sedaj, ob vsem doseženem družbenem napredku," je dejal Jacques Séguéla, podpredsednik oglaševalskega velikana Havas.

* *** *

Za dodatne informacije se lahko obrnete na:

UNIS na Dunaju:

Anne Thomas
Informacijska služba Združenih narodov (UNIS)
Tel.: (+43-1) 26060-5588
Mobilni tel.: (+43) 699-1459-5588
E-pošta: anne.thomas[at]unvienna.org

UNRIC v Bruslju:

Arni Snaevarr
Regionalni informacijski center ZN za Zahodno Evropo (UNRIC)
Tel.: (+32-2) 788-8467
E-pošta: snaevarr[at]unric.org