Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/INF/431
2011. november 24.

Mondj Nem-et a Nők Elleni Erőszakra hirdetési kampány verseny:
dán tervező nyerte az első díjat

BÉCS, november 24. (ENSZ Információs Szolgálat) - Az ENSZ "Mondj nemet a nők elleni erőszakra" című európai hirdetési kampányának dán nyertese ma veheti át díját egy különleges ünnepségen Madridban, Őfelsége Szófia Spanyolország királynéjának jelenlétében. Az európai verseny része az Egyesült Nemzetek Főtitkárának "EGYESüLJ a Nők Elleni Erőszak Ellen" (UNiTE) kezdeményezésének.

A szakértő zsűri döntése szerint Trine Sejthen dán tervező " Az erőszak nem mindig látható" című munkája nyerte az 5000 Euro fődíjat. A közönségdíjat a koszovói Gjoke Gojani művész a " Bánj velem úgy mint egy nővel" című munkája nyerte. A 25 év alattiak ifjúsági díját a francia Raphaelle Moreau nyerte " Szavak"cimű munkájával. Harmincan jutottak a döntőbe, köztük a szlovák Marián Preis is. A nyertesek pályamunkák az alábbi oldalon láthatóak : www.create4theun.eu/

A hirdetési versenyt az Egyesült Nemzetek Szervezetének Brüsszeli Regionális Információs Központja (UNRIC) szervezte, együttműködésben az európai információs központokkal és az ENSZ NŐK, az ENSZ nemi egyenlőségért és a nők helyzetbehozásával foglalkozó egységével.

Negyven országból több mint 2700 pályázat érkezett a versenyre, amelynek célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a világszerte minden harmadik nőt érintő erőszakra. A nyertes hirdetés számos európai ország napilapjában fog megjelenni november 25-én, a Nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján.

A nemzetközi napon kiadott üzenetében Ban Ki Mun ENSZ főtitkár hangsúlyozza, hogy a nők és lányok elleni erőszak sok formában terjedt el az egész világon. "Akár a fejlett vagy fejlődő országokat nézzük, az erőszak eme formái elterjedtségének sokkolnia kell mindannyiunkat. Az erőszak - sok esetben csak a fenyegetése is - a legjelentősebb akadály a nők teljes egyenlősége előtt."

A koppenhágai Trine Sejthen, az első díj nyertese elmondta, hogy nagyon meglepődött a hír hallatán, de nagyon büszke is. "Nagyon meglepett. Olyan sok remek pályamű készült, és mivel az ENSZ nagyon fontos szervezet, ez az elismerés nagyon sokat jelent nekem."

"Azt akarom, hogy az emberek azt gondolják ez a nő bárki lehetne, nem tudjuk gazdag vagy szegény, lehetne a nővéred, barátod, valaki aki melletted ül a buszon" mondta Trine Sejthen.

Több mint 120 000 szavazat érkezett a közönségdíjra, nyertese a koszovói Gjoke Gojani. "Azért indultam a versenyen, mert érdekelt a napilaphirdetés tervezésének művészeti oldala, de később rájöttem, hogy a téma megérintette a lelkemet" mondta el.

A francia Raphaelle Moreau nyerte az ifjúsági díjat a "Szavak" c. munkájával. Az ifjúsági díjat a Fabrica, a Benetton Csoport kommunikációs kutató központja ítélte oda.

A nyertes pályázatot szakértőkből álló zsűri választotta ki, amelynek tagjai Jacques Séguéla, a Havas hirdetési óriásvállalat alelnöke, Omar Vulpinari a Fabrica, a Benetton kommunikációs kutató központ vizuális kommunikáció osztályának kreatív igazgatója, és Mieke Gerritzen, a brédai Grafikai Designer Múzeum igazgatója és tervezője.

"Az erőszak elleni összefogás mindenki felelőssége. Kormányok, magán vállalatok, civil társadalmi csoportok, közösségek és egyszerű állampolgárok is mind hozzá tudnak tenni ehhez. "A nők iránti tiszteletet és az erőszak elleni zéró toleranciát a férfiaknak és fiúknak fel kell vállalniuk " mondta Michelle Bachelet, az ENSZ NŐK ügyvezető igazgatója.

"Erőszakos világban élünk. A nők elleni erőszak a legkevésbé tolerálható a szeretet és brutalitás közötti ellentmondás miatt, az egyenlőség elutasítása miatt. Soha nem leszünk elegen ez ellen a szörnyűség ellen, amelyet sem az idő, sem a modernitás nem tudott legyőzni még." mondta Jacques Séguéla, a Havas reklámügynökség alelnöke.

* *** *

További információ:

UNIS Bécs

Anne Thomas
Információs hivatalnok, UNIS Bécs
Tel: (+43-1) 26060-5588
Mobil: (+43) 699-1459-5588
Email: anne.thomas[at]unvienna.org

UNRIC Brüsszel:

Arni Snaevarr
ENSZ Nyugat Európai Regionális Információs Központ (UNRIC)
Tel.: (+32-2) 788-8467
Email: snaevarr[at]unric.org