Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/NAR/1098
2. marec 2011

INCB: Dizajnerske droge uhajajo izpod nadzora

Danes je na Dunaju izšlo letno poročilo INCB, ki izpostavlja vlogo korupcije pri trgovanju z drogami, potrebo po zagotavljanju zdravil za vsakogar in predstavlja regionalne posebnosti

DUNAJ, 2. marec (Informacijska služba ZN) - Na Dunaju je bilo danes predstavljeno letno poročilo Mednarodnega nadzornega sveta za droge (INCB). Poročilo za leto 2010 izpostavlja, da je dizajnerske droge mogoče proizvesti bistveno hitreje in v ogromnih količinah.

Pri izdelavi teh drog se pogosto spreminja molekularno strukturo prepovedanih snovi, kar ima za posledico nov izdelek s podobnim učinkom, ki potem obide nadzorne ukrepe. Podrobna navodila za izdelavo dizajnerskih drog se pogosto nahajajo kar na internetu. V Evropi so pristojni organi našli 16 novih dizajnerskih drog, na Japonskem pa se jih je našlo kar 51.

"Pomisliti moramo na zdravstveno tveganje, ki ga prinaša zloraba dizajnerskih drog, zato pozivamo vlade, da sprejmejo nacionalne nadzorne ukrepe za preprečevanje njihove proizvodnje, trgovine in zlorabe," poudarja Hamid Ghodse, predsednik sveta.

Korupcija spodkopava boj proti trgovanju z drogami

Korupcija je eden od temeljnih dejavnikov, ki omogoča trgovanje s prepovedanimi drogami. Veliki dobički iz trgov z drogami pogosto presegajo finančna sredstva državnih institucij. Kriminalne združbe s svojim trgovanjem z drogami ustvarjajo imperije. V nekaterih primerih so si pridobile tolikšno politično moč, da zlahka vplivajo na oblast v državi in državne organe. Tako postanejo organi, ki so namenjeni nadzoru in zatiranju trgovanja s prepovedanimi drogami, žrtev korupcije. Policija in sodni uradniki se pogosto srečujejo z izjemnimi pritiski s strani organiziranega kriminala, ko poskušajo preprečiti trgovanje s prepovedanimi drogami. INCB poročilo poudarja, da moramo korupciji posvetiti večjo pozornost.

Vsak mora imeti dostop do zdravil

Dovoljene droge za potrebe zdravljenja žal niso na voljo po vsem svetu. Več kot 80 odstotkov svetovnega prebivalstva nima dostopa do zdravil za lajšanje bolečin, ali pa je ta nezadosten. Tako ljudje trpijo za nepotrebnimi bolečinami, na kar opozarja poseben dodatek k poročilu INCB. Medtem ko zahodne države porabijo 90 odstotkov zdravil na trgu, ima veliko držav v Afriki, Aziji ter Srednji in Južni Ameriki zelo omejen dostop do zdravil, ali ga celo sploh ni. Dodatna ovira je tudi pomanjkanje ustreznega izobraževanja zdravstvenih delavcev, zakonske ovire, težave pri distribuciji zdravil in odsotnost celovite zdravstvene politike, ki tudi vključuje prizadevanja za lajšanje bolečin. INCB spodbuja vlade, da sprejmejo ustrezne ukrepe; kot na primer zbiranje statističnih podatkov o dovoljenih drogah, sprejemanje ustrezne zakonodaje ter izboljšanje izobraževanja in usposabljanja na tem področju.

Regionalni trendi

Kriminalne združbe s sedežem v Mehiki nadzorujejo trg kokaina, heroina in metamfetaminov v Združenih državah Amerike. Leta 2009 so v ZDA zabeležili povečanje zlorabe vseh vrst drog, razen kokaina. V Mehiki so kriminalne združbe na vladno okrepitev sredstev prisile, ki služijo preprečevanju trgovanja z drogami, odgovorile z nepopisnim nasiljem. Od leta 2006 je v državi umrlo več kot 28.000 ljudi zaradi nesreč, ki so bile povezane z drogami.

V letu 2009 se je skupna površina za gojenje koke v Južni Ameriki zmanjšala že drugo leto zapored, in sicer zaradi občutnega zmanjšanja te površine v Kolumbiji. Medtem ko se je trg za kokain zmanjšal v Severni Ameriki (okoli 40-odstotni tržni delež), ta še naprej raste v Evropi (30-odstotni delež).

Zloraba kokaina se širi iz Zahodne Evrope v druge regije. V nekaterih državah kokain nadomešča amfetamin in ekstazi, kot na primer na Danskem, v Španiji in Veliki Britaniji.

Zahodna Evropa je največji svetovni trg za heroin. Nekje 60 odstotkov porabe po regiji pripada samo štirim državam (Veliki Britaniji, Italiji, Franciji in Nemčiji). Evropske države porabijo skoraj polovico vsega heroina po svetu. Ruska federacija ima najvišjo stopnjo zlorabe opiatov v Evropi, in sicer 1,6 odstotka. Skoraj ves heroin, ki je dostopen v Evropi, izvira iz Afganistana.

Heroin še vedno ostaja primarna droga na Kitajskem, v Maleziji, Mjanmaru, Singapurju in Vietnamu, večina drugih držav v regiji pa poroča o upadanju ali stabilnih trendih pri zlorabi heroina. Južna Azija je postala ena izmed glavnih regij, ki jo uporabljajo preprodajalci drog, da bi pridobili kemikalije, ki so potrebne za proizvodnjo sintetičnih drog.

Če primerjamo leto 2010 z letom 2009, se je proizvodnja opija v Afganistanu in sosednjih državah skoraj prepolovila. Drastičen upad proizvodnje, na sedanjih 3.600 ton, je bil posledica glivic, ki negativno vplivajo na rastline maka. Dejstvo, da se je nedovoljena proizvodnja opija v letu 2010 zmanjšala, še ne pomeni padec v proizvodnji heroina na črnem trgu, saj so na voljo zadostne zaloge opija.

Poročilo navaja, da je tihotapljenje kokaina preko Afrike v Evropo znova v porastu. Čeprav smo bili v regiji priča upadu tihotapljenja kokaina v zadnjih dveh letih, se je trgovina nadaljevala, kot dokaz pa je vrsta večjih zasegov kokaina v letu 2010.

Resna nevarnost, ki jo predstavlja trgovanje s kokainom, je njegova velika vrednost glede na velikost lokalnih gospodarstev. Preprodajalci imajo zadostna sredstva, da podkupujejo uradnike in tako zaščitijo svoje operacije.

 

* *** *

Za dodatne informacije se obrnite na:

Regina Rohrbach
Informacijska služba ZN na Dunaju
Tel: (+43-1) 26060-3898
Mobilni tel (+43) 699-1459-3898
E-pošta: Regina.Rohrbach@unvienna.org

or

Raechelle Newman
Oddelek za nadzor drog, INCB sekretariat
Mobilni tel: (+43-699) 1459-5638
E-pošta: raechelle.newman@incb.org
Spletna stran: www.incb.org