Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/275
20. junij 2011

Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon:

"Ljudje vse bolj bežijo od doma zaradi skrajne revščine, degradacije okolja in podnebnih sprememb"

Sporočilo ob svetovnem dnevu beguncev,
20. junij 2011

DUNAJ, 20. junij (Informacijska služba ZN) - Letos praznujemo 60. obletnico Konvencije o statusu beguncev iz leta 1951. Prav tako je minilo 60 let, odkar je bil ustanovljen Urad Visokega komisarja za begunce (UNHCR). V tem obdobju se nujnost pomoči beguncem in drugim nasilno razseljenim osebam po svetu niti ni zmanjšala niti situacija ni bistveno boljša.

V današnjem svetu so razlogi za selitev postali še bolj raznoliki. UNHCR bi se tradicionalno pozvalo k pomoči ljudem, ki so zbežali od doma zaradi konfliktov ali preganjanja, sedaj pa ljudje vse bolj pogosto zbežijo od doma zaradi skrajne revščine, degradacije okolja in podnebnih sprememb, ter zaradi vse večje in zapletene medsebojne povezave med naštetimi dejavniki in konflikti.

Potrebe po zagotavljanju pomoči prisilno razseljenim osebam po svetu se močno razlikujejo po državah. Revne države gostiteljice pogosto gostijo bistveno več razseljenih oseb kot bolj bogate države. Med drugim je nastrojenost proti beguncem še najmočnejša prav v industrializiranih državah, države v razvoju pa gostujejo nekje 80 odstotkov vseh beguncev na svetu. To stanje zahteva pravično rešitev.

Nihče si ne želi postati begunec. Nihče tudi ne bi smel prenašati to ponižujočo in izjemno težko preizkušnjo, žal pa begunce štejemo v milijonih. Že ena oseba, ki je prisiljena zbežati od doma, ali ena oseba, ki se je prisiljena vrniti nazaj na območje konflikta, je ena preveč. Na letošnji svetovni dan beguncev naprošam ljudi po svetu, da pomislijo na milijone otrok, žensk in moških, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove in so njihova življenja ogrožena. V večini primerov si ne želijo nič drugega, kot da se vrnejo domov in začnejo znova. Nikoli ne smemo pozabiti, da je človečnost vsem skupna.

* *** *