Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/275
2011. június 20.

Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára:

"Egyre többen menekülnek el otthonukból a szélsőséges szegénység, környezeti károk és éghajlatváltozás hatására"

Üzenete a Menekültek Világnapján,
2011. június 20.

BÉCS, június 20. (ENSZ Információs Szolgálat) - Idén ünnepeljük az 1951-es Menekültügyi Egyezmény 60. évfordulóját. 60 évvel ezelőtt jött létre az UNHCR, az ENSZ menekültügyi ügynöksége is. Ez idő alatt a világ menekültjeinek és más erőszakkal lakhelyüket elhagyni kényszerülőknek nyújtott segítség nem csökkent és nem lett könnyebb sem.

Akkor is és most is a lakhelyváltoztatások fő oka a háború. Elhúzódó konfliktusok, vagy instabilitás többek között Szomáliában, Irakban vagy Afganisztánban illetve az Észak Afrikában valamint a Közel Keleten kialakuló válságok mind hozzájárultak ahhoz, hogy a világ jelenlegi népességéből 44 millióan kényszerültek lakhelyüket elhagyni.

De mai világunkban a kényszerű lakhelyváltoztatásnak okai még sokrétűbbek. Jóllehet az UNHCR azért létesült, hogy támogassa a konfliktusok vagy üldöztetések elől menekülőket, egyre többen kényszerülnek lakhelyük elhagyására a szélsőséges szegénység, környezeti károk és éghajlatváltozás hatására és így egyre összetettebb kapcsolat alakul ki ezen tényezők és a konfliktusok között.

A világ erőszakkal elüldözött menekültek megsegítésének terhe nagyon egyenlőtlenül oszlik el. A szegény országok sokkal több menekültet fogadnak be, mint a gazdagok. Míg a menekültellenes hangok az ipari országokban a leghangosabbak, a világ menekültjei 80 százalékának a fejlődő országok adnak otthont. Ez a helyzet méltányosabb megoldást kíván.

Senki sem akar menekült lenni. Senkinek sem szabadna átélni ezt a megalázó és kimerítő megpróbáltatást. Mégis milliók kényszerülnek rá. Egyetlen menekülésre kényszerített, vagy egyetlen visszatérésre kényszerített menekült is túl sok. Az idei menekültek világnapján, arra kérek mindenkit, hogy gondoljanak azon gyermekek, nők és férfiak millióira, akiket erőszakkal üldöztek el otthonukból, akik kockáztatják életüket és akik a legtöbb esetben nem akarnak mást, mint visszatérni otthonukba, vagy újra kezdeni életüket. Soha ne veszítsük szem elől közös emberiességünket.

* *** *