Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/311
9. december 2011

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

"2011 je bilo izjemno leto za človekove pravice: sprožil se je nov val demokratičnih prehodov"

Sporočilo ob dnevu človekovih pravic,
10. december 2011

DUNAJ, 10. december (Informacijska služba ZN) - Človekove pravice pripadajo vsakomur, brez izjeme. Kljub temu moramo svoje pravice poznati, da lahko zahtevamo njihovo spoštovanje in varovanje, pri čemer pa se moramo zavedati, da niso pomembne le naše pravice, ampak tudi pravice drugih. S tem ko se bomo zavzemali za človekove pravice, le-te ne bodo le črka na papirju desetletja starega dokumenta.

Iz tega razloga ob dnevu človekovih pravic ne praznujemo le sprejetje Splošne deklaracije o človekovih pravicah iz leta 1948, ampak tudi potrdimo trajni pomen človekovih pravic.

Letos je bil pomen človekovih pravic vedno znova v ospredju. Ljudje po vsem svetu so se združili in postavili v bran pravicam, dostojanstvu, enakopravnosti in sodelovanju - vsemu, kar je zapisano v Splošni deklaraciji.

Številni mirni protestniki so vztrajali, čeprav so bili soočeni z nasiljem in represijo. V nekaterih državah se protesti še nadaljujejo, v nekaterih je oblast popustila zahtevam protestnikov, spet v drugih pa so padli diktatorji, saj je volja ljudstva prevladala.

Ogromno ljudi, ki želi uveljaviti svoje legitimne zahteve, le-te širi s pomočjo socialnih spletnih medijev. Minili so dnevi, ko bi lahko represivne vlade v celoti nadzirale pretok informacij. V teh časih vlade, ki nosijo obvezo, da spoštujejo pravico do svobode mirnega zbiranja in izražanja, ne bi smele onemogočati dostop do interneta in različnih oblik socialnih spletnih medijev. Žal to poskušajo, da bi preprečile kritiko in javne razprave.

Žal je na svetu še vedno preveč represije, še vedno preveč nekaznovanosti in ljudi, ki jim človekove pravice še niso del stvarnosti.

Kljub temu je za nami izjemno leto za človekove pravice, dosežki leta 2011 pa so nam lahko vir upanja in moči. Namreč, sprožil se je nov val demokratičnih prehodov, izvedeni so bili novi ukrepi za zagotovitev odgovornosti za vojne zločine in zločine proti človeštvu, hkrati pa se vedno bolj širi zavedanje o pomenu človekovih pravic.

Ko se osredotočamo na izzive pred nami, nam je pri tem lahko v navdih delo aktivistov za človekove pravice in brezčasna moč Splošne deklaracije. Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da podpremo ideale in vrednote, ki so na strani vsake kulture in človeka.

* *** *