Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/401
24 januar 2013

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon

Sporočilo ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

27. januar 2013

DUNAJ, 27. januar (Informacijska služba ZN) - Med drugo svetovno vojno se je na milijone ljudi, ki se niso skladali s sprevrženo ideologijo Adolfa Hitlerja o popolnosti arijske rase, sistematično preganjalo, mobiliziralo in premeščalo v taborišča smrti. Žrtve so bili Judje, Romi in Sinti, homoseksualci, komunisti, duševno bolni in mnogi drugi. Nekatere so ubili takoj, druge pa pustili trdo delati do smrti. Vsako leto se ob obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau obeležuje svetovni dan spomina na žrtve holokavsta, da ne bi nikoli pozabili na te zločine.

Letošnja tema se glasi "Pomoč v času holokavsta: s pogumom za sočloveka". Poklanja se vsem, ki so tvegali svoja življenja in družine, da bi v času nacistične vladavine rešili Jude in druge pred skoraj gotovo smrtjo. Zgodbe rešiteljev so številne. Nekateri so Jude in druge skrivali v svojih domovih, drugi pa so na varno pomagali celim družinam in jim priskrbeli potrebne dokumente za pobeg. Vsi so se uprli skupni grožnji, potreben pa je bil pogum, sočutje in moralna načela.

Nekateri primeri pomoči so se zapisali v zgodovino. Eden takšnih je zgodba švedskega diplomata Raoula Wallenberga, ki je v Budimpešti pomagal rešiti več deset tisoč Judov. Kljub temu so zgodbe številnih rešiteljev poznane le tistim, ki so se jih njihova pogumna dejanja dotaknila. Letošnje leto naj se zgodovinski zapis bogati s takšnimi primeri pomoči in da neopaženim junakom primerno raven spoštovanja.

Posebni program ZN za osveščanje o holokavstu je v ta namen pripravil izobraževalno gradivo o tovrstnih rešiteljih: http://bit.ly/UMhjAp Čeprav storjena dejanja genocida dobro ponazorijo dno zla, kamor so posamezniki in cele skupnosti sposobne seči, so primeri teh pogumnih žena in mož dokaz, da je človeštvo sposobno dobrih dejanj tudi v najbolj temnih trenutkih.

Spomnimo se na ta svetovni dan vseh nedolžnih ljudi, ki so v času holokavsta izgubili svoja življenja. Hkrati si vzemimo vzgled po tistih, ki so bili pogumni v skrbi za sočloveka. Bili so preprosti ljudje, ki so sprejeli izjemno tveganje, da bi obranili človekovo dostojanstvo. S spominom nanje lahko gradimo boljši jutri.

 

* *** *