Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/401
2013. január 24.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár

Üzenete a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján

2013. január 27.

BÉCS, január 27. (ENSZ Információs Szolgálat) - A második világháborúban emberek millióit,-  zsidókat, romákat és szintiket, homoszexuálisokat, kommunistákat, a mentális betegségben szenvedőket és másokat, akik nem illettek bele Adolf Hitler perverz ária ideológiájába - , szisztematikusan gyűjtöttek be és szállították haláltáborokba.  Voltak, akiket azonnal megöltek, másokat kegyetlen körülmények között dolgoztattak halálukig.  Minden évben Auschwitz-Birkenau felszabadításának évfordulóján tartjuk a holokauszt áldozatainak emléknapját, hogy soha ne feledjük ezeket a bűnöket.

Az idei év témája: "Mentés a holokauszt idején: a bátrak gondoskodása". Azok előtt tisztelgünk, akik életüket és családjuk életét kockáztatták azért, hogy mentsék a zsidókat vagy másokat, akik a náci uralom alatt a biztos halállal néztek szembe.  A mentők történetei különböznek.  Néhányan otthonukban rejtegették a potenciális áldozatokat, mások biztonságba segítették őket, vagy a meneküléshez szükséges okmányokat szereztek be számukra.  Mégis mindannyian egyformák valamiben: bátorság, együttérzés és erkölcsi példamutatás jellemzi mindnyájukat.

Néhányuk sorsa kiemelt szerepet kapott: például Raoul Wallenbergé, a svéd diplomatáé, aki több tízezer zsidónak segített Budapesten.   Sok mentő története azonban csak azok által ismert, akik jótéteményeik kedvezményezettjei voltak.  Az idei megemlékezés azoknak a hősöknek állít emléket, akikről kevesebbet tudunk, de érdemeik nem kisebbek.

A Holokauszt és az Egyesült Nemzetek Hozzáférési Program ezekről a mentőkről készített oktatási csomagot: http://bit.ly/UMhjAp Jóllehet a népirtás tettei a gonoszság mélységeit mutatja, amelybe társadalmak és egyének csúszhatnak, ezeknek a bátor férfiaknak és nőknek a példája azt is mutatja, hogy az emberiség még a legnehezebb időkben is jelentős jósággal rendelkezik.

Az idei emléknapon emlékezzünk azokra az ártatlan áldozatokra, akik a holokauszt során vesztették életüket.  Továbbá inspiráljanak minket azok, akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy törődjenek embertársaikkal: a hétköznapi emberek, akik rendkívüli tetteket vittek véghez, hogy megvédjék az emberi méltóságot.  Példájuk segíthet nekünk egy jobb világot építeni.

 

* *** *