Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/408
7. marec 2013

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

Sporočilo ob mednarodnem dnevu žensk

8. marec 2013

DUNAJ, 8. marec (Informacijska služba ZN) - V času, ko obeležujemo mednarodni dan žensk, ozrimo se v preteklo leto, v katerem ni manjkalo šokantnih kaznivih dejanj nasilja nad ženskami in dekleti. Vprašajmo se, kako stopiti v boljšo prihodnost.

Mlada ženska je bila žrtev množičnega posilstva. Umrla je za posledicami. Druga je nekoliko kasneje storila samomor zaradi občutka sramu, ki bi se moral držati storilca. Mlade najstnice so bile ustreljene, ker so se želele izobraziti.

Te grozote, ki so upravičeno sprožile globalno ogorčenje, so le del veliko večjega problema, ki prežema skoraj vse družbe in vsa področja življenja.

Ozrite se na ženske, ki vas obdajajo. Pomislite na tiste, ki jih v svoji družini in skupnosti cenite. Zavedajte se, da so po statistiki bile mnoge izmed njih žrtve nasilja. Veliko nas je že tolažilo sestro ali prijateljico ter z njo delilo žalost in jezo zaradi napada.

Letošnji mednarodni dan žensk je odlična priložnost, da naše ogorčenje spreobrnemo v ukrepanje. Zavežimo se, da bomo preganjali kazniva dejanja nad ženskami. Nikoli ne smemo dopustiti, da bodo ženske dodatno trpele zaradi zločinov nad njimi. Obnovimo našo zavezo, da bomo preprečevali to globalno grožnjo zdravju, kjerkoli se skriva - doma, na delovnem mestu, na območjih vojn, v »brezbrižnih« državah in v glavah ljudi, ki dovolijo, da se nasilje nadaljuje.

Posebno obljubo dajmo tudi ženskam, ki so ujete v konfliktnih, kjer spolno nasilje pogosto postane orodje vojne. Tovrstno nasilje želi ponižati nasprotnika s tem, da uniči njegovo oziroma njihovo dostojanstvo.

Tem ženskam sporočamo: »Združeni narodi vam stojijo ob strani.« Kot generalni sekretar vztrajam, da mora biti v ospredju naših prizadevanj dobrobit vseh žrtev spolnega nasilja v konfliktih. Mojim višjim svetovalcem naročam, da postavijo naš odziv na spolno nasilje kot prioriteto vseh naših prizadevanj za mir.

Sistem Združenih narodov nenehno krepi našo kampanjo za preprečevanje nasilja nad ženskami (UNiTE). Kampanja temelji na preprosti, vendar močni predpostavki, da imajo vse ženske in dekleta temeljno človekovo pravico do življenja brez nasilja.

Ta teden poteka v New Yorku največje zgodovinsko zasedanje Združenih narodov za preprečevanje nasilja nad ženskami. Zasedanje poteka v okviru Komisije Združenih narodov za status žensk. Navzoči imajo od zasedanja visoka pričakovanja. Za napredek si bomo prizadevali še dolgo po tem, ko bo zasedanje že končano.

Vsem vladam, organizacijam civilne družbe in posameznikov, ki so prispevali h kampanji, se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujem, da so se pridružili našim prizadevanjem za končanje nasilja nad ženskami.

Vsak se lahko pridruži naši globalni kampanji, naj bo to s sredstvi ali le s svojim glasom proti nasilju. Skupaj si prizadevamo končati te krivice ter ženskam in dekletom zagotoviti varnost in svobodo, kot si jo zaslužijo.

* *** *