Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/430
28. maj 2013

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

Sporočilo ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Združenih narodov

29. maj 2013

DUNAJ, 29. maj (Informacijska služba ZN) - Letošnji svetovni dan pripadnikov mirovnih misij je priložnost, da krepimo osveščenost o razvoju dogodkov na področju prizadevanj za mir ter počastimo tiste, ki so v zadnjem letu izgubili svoje življenje med služenjem pod modro zastavo.

Od mirovnih misij Združenih narodov se vedno bolj pričakuje, da postanejo večdimenzionalne operacije, ki državam pomagajo preseči konflikt in doseči mir. Pričakuje se tudi posebno skrb za varovanje civilistov s posebnim poudarkom na najbolj ranljive; ženske in otroke.

Če se mirovne misije Združenih narodov želijo uspešno soočiti z novimi grožnjami in izzivi, morajo prilagoditi svoje politike, da lahko hitreje izpolnijo svoj mandat in dosežejo trajni mir v državah, ki jih pestijo konflikti.

Dober primer takšne prilagoditve je nov pristop v Demokratični republiki Kongo, kjer je Varnostni svet Združenih narodov dovolil namestitev t.i. intervencijske brigade. Brigadi bodo v pomoč neoborožena brezpilotna zračna plovila, ki bodo olajšala logistiko v tej veliki regiji.

Pod težkimi pogoji bodo delovali tudi pripadniki mirovnih misij v Maliju. Mali tarejo oborožene skupine, ki ogrožajo nacionalno in regionalno varnost. Misija v Maliju bo pomagala stabilizirati državo, spodbujati narodno spravo in zaščititi civiliste.

Mirovne misije Združenih narodov si prav tako prizadevajo reformirati nacionalne institucije pravne države. To dosegajo s krepitvijo policije, sodišč in institucij izvrševanja kazenskih sankcij ter krepitvijo zaupanja v lokalno oblast. Pravičen in predvidljiv sistem pravne države pripomore k stabilnosti in trajnostnemu razvoju še dolgo po tem, ko so naše čete že odšle.

Medtem ko govorimo o naših dosežkih, se moramo hkrati zavedati, da mirovne operacije vedno s sabo prinašajo tveganja. Neznani napadalci so pred kratkim iz zasede ubili več pripadnikov mirovnih misij v Demokratični republiki Kongo, Sudanu in Južnem Sudanu, na Bližnjem vzhodu pa so jih nekaj zajeli.

Lani je umrlo 111 pripadnikov mirovnih misij, več kot 3.100 pa jih je izgubilo življenje v vsej 65-letni zgodovini mirovnih operacij Združenih narodov. Poklonimo se njihovemu pogumu in žalujmo za njihovo smrtjo.

Na ta svetovni dan se torej dostojanstveno poklonimo vsem, ki so padli v prizadevanjih za mir, ter izkažimo podporo več kot 111.000 vojakom in policistom, ki služijo v misijah in prihajajo iz 116 držav. Hkrati moramo naše operacije še naprej prilagajati novim izzivom, da bolje zaščitimo civiliste, ki nujno potrebujejo našo podporo.

* *** *