Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/430
2013. május 28.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár

ÜZENETE AZ ENSZ BÉKEFENNTARTÓK NEMZETKÖZI NAPJÁN

2013. május 29.

BÉCS, május 29. (ENSZ Információs Szolgálat) - A Békefenntartók Nemzetközi Napja idén lehetőséget ad a terepen történt fejleményekkel kapcsolatos figyelemfelhívásra miközben tiszteletünket fejezzük ki azoknak, akik az elmúlt évben életüket adták a kék zászló szolgálata során.

Az ENSZ-békefenntartó missziókat egyre többször kérik fel összetett műveletek végrehajtására, amellyel segítik az országok konfliktusból békébe való átmenetelét különös tekintettel a civilek és azon belül a legsérülékenyebbek, a nők és gyermekek védelmére.

A növekvő veszélyekhez és az új kihívásokhoz folyamatosan alkalmazkodva az ENSZ-békefenntartó missziók mandátumainak hatékonyabb teljesítésével hosszan tartó békét hoz a háború által megtépázott országok számára.

A Kongói Demokratikus Köztársaság (DRC) esetében láthatunk az új megközelítésre példát, ahol a Biztonsági Tanács engedélyezte egy "Beavatkozó Dandár", valamint fegyvertelen, ember nélküli légi járművek bevetését a hatalmas területen a műveleti képesség fejlesztése érdekében.

A Maliban lévő békefenntartók nehéz körülmények között fejtik ki tevékenységüket, amelyre a nemzeti és regionális biztonságra veszélyt jelentő fegyveres csapatok jelenléte jellemző. A misszió segít az ország stabilizálásában, a nemzeti megbékélés előmozdításában és a civilek védelmében.

Az ENSZ-békefenntartó missziók szintén elősegítik a nemzeti jogintézmények megreformálását. A rendőrség, a bíróságok és büntetés-végrehajtás erősítése mellett az ENSZ-békefenntartó missziók a helyi hatóságok iránt is bizalmat kovácsolnak. Egy tisztességes és kiszámítható jogrendszer pedig a csapatok kivonulását követő hosszú távú stabilitáshoz és fenntartható fejlődéshez is hozzájárul.

Miközben üdvözöljük a haladást, elismerjük a békefenntartás kockázatait is. DRC-ben, Szudánban és Dél-Szudánban ismeretlen támadók lesből békefenntartókra támadtak és megölték őket, valamint több kéksisakost elfogtak a Közel-Keleten.

Tavaly 111 békefenntartó halt meg és több mint 3100-an vesztették életüket az ENSZ-békefenntartás 65 éves történelme alatt. Tisztelgünk bátorságuk előtt és gyászoljuk halálukat.

Ezen a nemzetközi napon, adózzunk tisztelettel az elesettek emléke előtt, támogassuk a 116 országból származó több mint 111 000 szolgálatot teljesítő katonát és rendőrt, és továbbra is tegyük alkalmassá műveleteinket azoknak a civileknek a hatékonyabb megsegítése érdekében, akiknek védelemre és támogatásra van szükségük.

* *** *