Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/654
17. avgust 2015

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon:

Sporočilo ob svetovnem dnevu humanitarnih dejavnosti

19. avgust 2015

DUNAJ, 19. avgust (Informacijska služba Združenih narodov) - Na svetovni dan humanitarnih dejavnosti častimo nesebičnost, predanost in žrtvovanje številnih delavcev in prostovoljcev, ki pomagajo najbolj ranljivim ljudem po vsem svetu. Pogosto tvegajo celo svojo življenje, da bi pomagali.

Samo letos potrebuje humanitarno pomoč več kot 100 milijonov žensk, moških in otrok. Število ljudi, ki trpi zaradi spopadov, je doseglo rekordno raven, takšnim številkam pa nismo bili priča vse od druge svetovne vojne. Ogromno je tudi tistih, ki trpijo zaradi naravnih in od človeka povzročenih nesreč.

Na ta dan dajemo v ospredje tudi človeško dostojanstvo. Zaradi številnih kriz se družine in celotne skupnosti borijo za preživetje. V tem boju so prilagodljive in dostojanstvene. Le-te potrebujejo in si tudi zaslužijo našo pomoč. Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da jim zagotovimo pogoje za lepšo prihodnost.

Vsak od nas lahko pomaga. V svetu, ki je vse bolj digitalno povezan, ima vsak moč in odgovornost spodbuditi soljudi, da pomagajo drugim in ustvarijo bolj human svet.

Na svetovni dan humanitarnih dejavnosti vas pozivam, da kot globalni državljani izkažete solidarnost in se pridružite kampanji #ShareHumanity. S tem ko boste delili kampanjo preko vaših družbenih medijev, boste spodbujali k humanitarnosti in dali glas najbolj ranljivim. Delite njihove zgodbe, ki govorijo o premagovanju kriz, upanju in vztrajnosti.

Maja naslednje leto bo Turčija v Istanbulu gostila prvi svetovni humanitarni vrh. Dogodek bo vzpostavil platformo, preko katere se bodo lahko povezali voditelji držav in vlad, civilna družba, zasebni sektor, skupnosti v krizi in multilateralne organizacije. Oblikovala se bodo pomembna nova partnerstva in pobude, ki bodo občutno zmanjšale trpljenje ljudi, hkrati pa okrepile agendo za trajnostni razvoj do leta 2030.

Računam na podporo vseh sektorjev družbe, ki bo omogočila, da bo svetovni humanitarni vrh uspešen. Skupaj lahko in moramo zgraditi bolj humani svet, kar bo med drugim omogočila tudi naša trdna zavezanost humanitarnosti.

* *** *