Sajtóközlemények

Tájékoztatásul - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/654
2015. augusztus17.

Az Egyesült Nemzetek Főtitkára Ban Ki-Mun:

Üzenete a humanitárius világnapon

2015. augusztus19.

BÉCS, augusztus 19. (ENSZ Információs Szolgálat) - A humanitárius világnapon tisztelettel adózunk azon munkások és önkéntesek önzetlen odaadásának és önfeláldozásának világszerte, akik gyakran nagy személyes kockázat árán a világ legvédtelenebb emberei megsegítésének szentelik magukat.

Idén több mint 100 millió férfi, nő és gyermek szorul életmentő humanitárius segítségre. A konfliktusokkal érintettek száma a második világháború óta nem látott szintet ért el, és továbbra is jelentős azoknak a száma, akiket természeti és ember által okozott katasztrófák veszélyeztetnek.

Ezen a napon közös emberiességünket is ünnepeljük. A családok és közösségek méltósággal és keményen küzdenek a túlélésért a mai veszélyhelyzetekben. Szükségük van rá és megérdemlik megújított kötelezettségvállalásunkat, miszerint mindent megteszünk, hogy minden lehetséges eszközzel segítsük őket a szebb jövő reményében.

Bármelyikünk képes változást elérni. Egy digitálisan mindinkább összekapcsolt világban, mindannyiunknak megvan az ereje és felelőssége, hogy ösztönözze embertársait és segítsen másokat egy emberibb világ létrehozásában.

A humanitárius világnapon arra sürgetek mindenkit, hogy globális állampolgárként mutassa ki szolidaritását és iratkozzon fel a #ShareHumanity kampányra. A közösségi médiában akár csak egy napi bejegyzéseidet felajánlva segíthetsz a humanitárius munka népszerűsítésében és hangot adhatsz a hangtalanoknak, megosztva történeteiket a válsághelyzetekről, reményről és túlélésről.

Jövő májusban, Isztambulban, Törökországban kerül sor az első Humanitárius Világcsúcsra. A Világcsúcs lehetőséget ad az állam- és kormányfők, a civil társadalom, a magánszektor, a válságok által érintett közösségek és a multilaterális szervezetek képviselői számára, hogy olyan új és merész partnerségeket és kezdeményezéseket jelentsenek be, amelyek nagyban csökkentik a szenvedést, miközben megerősítik a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszert.

Számítok a társadalom egészének támogatására abban, hogy sikeressé tesszük a Humanitárius Világcsúcsot. Együtt képesek vagyunk és együtt kell építenünk egy sokkal emberibb világot az életmentő humanitárius munka iránti határozott elkötelezettségünkkel.

* *** *