Sporočila za javnost

Informativne narave – ni uradni dokument

UNIS/SGSM/1102
26. januar 2021

Generalni sekretar

Sporočilo ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

27. januar 2021

Danes častimo spomin na šest milijonov Judov in milijone drugih, ki so jih nacisti in njihovi kolaboranti sistematično umorili v holokavstu.

Letošnja obletnica poteka v senci pandemije COVID-19, ki je razkrila dolgotrajna trenja in krivice v naših družbah ter prispevala k ponovnemu vzponu antisemitizma in ksenofobije.

Holokavst je bil vrhunec dveh tisočletij diskriminacije, napadov, izgonov in rednih množičnih pobojev Judov. Za vedno bi se takrat moral končati antisemitizem, vendar se ni.

Antisemitizem žal ostaja živ in zdrav.

Danes se rasisti in neonacisti spet vračajo, organizirajo in rekrutirajo čez meje ter krepijo svoja prizadevanja za zanikanje, izkrivljanje in ponovno zapisovanje zgodovine, vključno s holokavstom.

Pandemija COVID-19 jim je omogočila nove možnosti za ciljanje na manjšine na podlagi vere, rase, etnične in nacionalne identitete, spolne usmerjenosti, invalidnosti in priseljenskega statusa.

Nujno si moramo s skupnimi močmi prizadevati, da jih ustavimo.

Ko razmišljamo o okrevanju od pandemije COVID-19, se moramo spoprijeti s krhkostjo in vrzelmi, ki jih je izpostavila le-ta, ter okrepiti medsebojne vezi, ki temeljijo na naši skupni človečnosti.

Letošnje leto mora biti leto zdravljenja; zdravljenja od pandemije in zdravljenja naših zlomljenih družb, v katerih se sovraštvo vse preveč zlahka zakorenini.

Ko se spominjamo tistih, ki so umrli v holokavstu, in častimo preživele, je naš najboljši poklon, da ustvarjamo svet enakosti, pravičnosti in dostojanstva za vse.

* *** *