Sajtóközlemények

Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1102
2021. január 26.

Az ENSZ-főtitkár

Üzenete a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján

2021. január 27.

Ma arra a hat millió zsidóra és azok millióira emlékezünk, akiket a holokauszt során módszeresen megöltek a nácik és a velük együttműködők.

Az idei megemlékezésre az új koronavírus árnyékában kerül sor, amely megmutatta a társadalmainkban régóta jelenlévő töréseket és igazságtalanságokat, valamint hozzájárult az antiszemitizmus és az idegengyűlölet újjáéledéséhez.

A holokauszt a zsidók elleni diszkrimináció, támadások, kiűzetés és a zsidók visszatérő tömeges meggyilkolását felölelő kétezer év tetőpontja volt. A holokausztnak örökre meg kellett volna szüntetnie az antiszemitizmust. De nem tette.

Az antiszemitizmus sajnos továbbra is él és virul.

Ma újra vannak akik a fehérek felsőbbrendűségét hirdetik és vannak neonácik, akik szervezkednek, a határokon túlról toboroznak és egyre többet tesznek azért, hogy tagadják, meghamisítsák, valamint átírják a történelmet, benne a holokausztot is.

Az új koronavírus járvány újabb lehetőséget adott nekik, hogy támadják a vallási, a faji, az etnikai, a nemzeti és a szexuális irányultságuk miatt kisebbségben lévőket, valamint a fogyatékkal élőket és a bevándorlókat.

Sürgősen és közösen fel kell lépnünk azért, hogy megállítsuk őket.

Miközben a járványból való felépülést készítjük elő, foglalkoznunk kell a járvány által feltárt gyengeségekkel és szakadékokkal, valamint meg kell erősítenünk a közös emberiességünkön alapuló kötelékeinket.

Az idei év a gyógyulásról fog szólni. A járványból való felépülésről, valamint törött társadalmaink meggyógyításáról, amelyekben a gyűlölet ilyen könnyen megfoganhatott.

Miközben azokra emlékezünk, akik a holokauszt során életüket vesztették és tisztelettel adózunk a túlélőknek; a legmegfelelőbb megemlékezést úgy tehetjük, ha létrehozunk egy olyan világot, amelyben mindenki egyenlően, igazságosan és méltóságban élhet.

* *** *