Informativne narave – ni uradni dokument

UNIS/SGSM/1372
6. december 2023

Generalni sekretar

Sporočilo ob dnevu človekovih pravic

10. december 2023

“Vsi ljudje se rodijo svobodni ter imajo enako dostojanstvo in pravice.”

Ikonična začetna poved Splošne deklaracije človekovih pravic je danes enako pomembna kot ob sprejetju pred 75 leti.

Splošna deklaracija je zemljevid, ki pomaga končati vojne, zaceliti delitve in spodbujati življenje miru ter dostojanstva za vse.

Toda svet izgublja tla pod nogami. Konflikti so prepogosti. Revščina in lakota naraščata. Neenakosti se poglabljajo. Podnebna kriza je kriza človekovih pravic, ki najbolj škodi prav najbolj ranljivim.

Avtoritarizem narašča.

Državljanski prostor se krči, mediji pa so tarča napadov z vseh strani.

Enakost spolov ostaja oddaljen sanjski cilj, reproduktivne pravice žensk pa se potiskajo v ozadje.

Danes je bolj kot kdaj koli pomembno spodbujati in spoštovati vse vrste človekovih pravic, ki nas varujejo - socialne, kulturne, ekonomske, civilne in politične.

Splošna deklaracija kaže pot k skupnim vrednotam in pristopom, ki lahko pomagajo rešiti napetosti ter ustvariti varnost in stabilnost, ki ju svet nujno potrebuje.

Ko si prizadevamo posodobiti globalne okvire delovanja in jih narediti bolj učinkovite za 21. stoletje, morajo imeti človekove pravice pri tem edinstveno in osrednjo vlogo.

Pozivam vse države članice, da ob 75. obletnici deklaracije in v pripravah na Vrh o prihodnosti naslednje leto okrepijo svojo zavezanost večnim vrednotam Splošne deklaracije človekovih pravic.

Hkrati ob dnevu človekovih pravic pozivam ljudi po svetu, da vsak dan spodbujajo in spoštujejo človekove pravice, in sicer za vsakogar in povsod.

* *** *

VEČ IZJAV ZA JAVNOST