Tájékoztatásul – nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/1372
2023. december 6.

Az ENSZ-főtitkár

üzenete az emberi jogok napján

2023. december 10.

„Minden emberi lény szabadnak születik, és egyenlő méltósága és joga van.”

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának ikonikus nyitómondata ma is ugyanolyan fontos, mint amikor hetvenöt évvel ezelőtt elfogadták.

Az Egyetemes Nyilatkozat egy útmutató, amely segít véget vetni a háborúknak, enyhíteni a megosztottságokon és előmozdítani a békés és méltóságteljes életet mindenkinek.

De a világ eltévedt. Dúlnak a konfliktusok. Növekszik a szegénység és az éhínség. Egyre mélyülnek az egyenlőtlenségek. A klímaválság olyan emberi jogi válság, amely a legkiszolgáltatottabbakat sújtja leginkább.

A tekintélyuralmi rendszer terjed.

A polgári tér zsugorodik, és a média minden oldalról támadás alatt áll.

A nemi egyenlőség még mindig távoli álom, és a nők reproduktív jogait visszaszorítják.

Ma fontosabb, mint valaha, hogy elősegítsük és tiszteletben tartsuk az összes emberi jogot – szociális, kulturális, gazdasági, polgári és politikai jogokat –, amelyek mindannyiunkat védenek.

Az Egyetemes Nyilatkozat útmutatást nyújt a közös értékekhez és irányokhoz, amelyek segíthetnek az ellentétek feloldásában és annak a biztonságnak és stabilitásnak a megteremtésében, amelyre világunknak annyira szüksége van.

Ahogy a globális keretek korszerűsítésén és 21. századi hatékonyabbá tételén dolgozunk, az emberi jogoknak egyedülálló és központi szerepet kell betölteniük.

Felhívom a tagállamokat, hogy használják fel ezt a 75. évfordulót, és a jövő évi Jövő Csúcstalálkozóját arra, hogy megerősítsék elkötelezettségüket az Egyetemes Nyilatkozat időtlen értékei iránt.

És az emberi jogok napján arra kérek mindenkit a világ minden táján, hogy mozdítsák elő és tartsák tiszteletben az emberi jogokat, minden nap, mindenki számára, mindenhol.

* *** *

TOVÁBBI SAJTÓKÖZLEMÉNYEK