Sporočila za javnost

SG/SM/10222
AIDS/108
OBV/524
30 November 2005

GENERALNI SEKRETAR

Sporočilo ob Svetovnem dnevu boja proti aidsu

1. december 2005

V preteklih desetih letih je svet v boju proti aidsu precej napredoval. Tudi njegove obljube so bile precejšnje. Prišel je čas, da jih izpolni. In mislim, da to lahko dosežemo.

Danes razvite države za boj proti aidsu namenjajo osem milijard dolarjev na leto, pred desetimi leti pa so na leto namenjale 300 milijonov dolarjev.

Danes boj proti aidsu v 40 državah vodijo sami voditelji držav ali vlad, ali pa njihovi namestniki.

Danes je aids pogost predmet razprav v Generalni skupščini in Varnostnem svetu.

V skoraj vseh regijah sveta opažamo nove znake napredka.

Imamo resnične dokaze, da je aids problem, ki ga je mogoče rešiti.

Imamo jasen akcijski načrt za ustavitev in zmanjšanje širitve aidsa.

Na Svetovnem vrhu Združenih narodov septembra 2005 so se voditelji zavezali, da bodo v celoti izvedli Deklaracijo zavez o aidsu in HIV-u, sprejeto leta 2001, in sicer s krepitvijo prizadevanj za preprečevanje, zdravljenje, nego in podporo, tako da bo imel vsaka oseba brez izjeme dostop do življenjsko pomembnih programov. Prihodnje leto bomo pregledali napredek v izvajanju Deklaracije.

Zdaj je torej čas, da zberemo misli. Zdaj moramo spoznati, da naš boj kljub uspehu v nekaterih primerih še ni dohitel celotnega obsega te epidemije. Zdaj si moramo priznati, da moramo narediti še veliko več, če želimo doseči Cilj za novo tisočletje o ustavitvi in zmanjšanju širitve aidsa do leta 2015. To poslanstvo zadeva vse nas. Širitev aidsa ne bo ustavil samo Cilj za novo tisočletje, saj je le osnova za doseganje večine drugih ciljev.

Danes naj postane jasno, da je čas za izpolnitev obljube. Ob Svetovnem dnevu boja proti aidsu vas vse prosim, da se mi v tem poslanstvu pridružite.

* *** *