Sajtóközlemények

SG/SM/10222
AIDS/108
OBV/524
30 November 2005

Az ENSZ főtitkárának üzenete az AIDS világnapján 2005. december 1.

Az elmúlt évtizedben a világ jelentős ígéreteket és előrelépést tett az AIDS elleni küzdelemben. Elérkezett az idő, hogy az ígéreteket beváltsuk. Úgy hiszem, hogy erre képesek vagyunk.

Ma évente körülbelül nyolc milliárd dollár áll rendelkezésünkre az AIDS elleni küzdelemre a fejlődő államokban. Egy évtizeddel ezelőtt ez az összeg 300 millió dollár volt.

Ma megközelítőleg negyven államban az AIDS elleni küzdelem nemzeti keretek között folyik, államfők, kormányok, vagy megbízottjaik vezetésével.

Úgy a Közgyűlés, mint a Biztonsági Tanács munkájában az AIDS ma gyakori vitatéma.

A világ szinte bármely régiójában a haladás jeleit érzékelhetjük.

Ma már látjuk, hogy az AIDS megoldható probléma.

Világos cselekvési tervet tudunk felmutatni annak érdekében, hogy megállítsuk és visszaszorítsuk az AIDS-járvány terjedését.

A 2005. szeptemberében az ENSZ New York-i székhelyén megtartott csúcstalálkozón az államok vezetői ígéretet tettek arra, hogy maradéktalanul átültetik a gyakorlatba a 2001-ben elfogadott HIV/AIDS Kötelezettségvállalási Nyilatkozatot és a megelőzésre, a kezelésre, és az ellátásra fordított forrásaik növelésével támogatják, hogy minden ember -kivétel nélkül- hozzájuthasson az életmentő programok nyújtotta lehetőségekhez. Jövőre áttekintjük a Nyilatkozat addig megvalósult lépéseit.

Elérkezett az idő, hogy erőinket erre a feladatra összpontosítsuk. Fel kell ismernünk, hogy az AIDS-re adott válaszaink mindegyike -önállóan- sikeres volt, a járványt azonban a maga teljességében kell kezelnünk. Itt az idő, hogy felismerjük: amennyiben el akarjuk érni a Millenniumi Fejlesztési Célok egyikét, mely kimondja, hogy 2015-ig meg kell állítani az AIDS járvány terjedését, és el kell kezdeni visszaszorítását, akkor még sokkal többet kell tennünk. Ez mindannyiunkat érintő feladat. Az AIDS terjedésének megállítása nem egyszerűen a Millenniumi Fejlesztési Célok egyike, hanem alapja több, más fejlesztési cél megvalósulásának is.

Tegyük egyértelművé, hogy itt az ideje az ígéretek betartásának. Az AIDS világnapján arra kérek mindenkit, hogy csatlakozzon hozzám ebben a küldetésben.

* *** *