Sporočila za javnost

UNIS/INF/203
30. april 2007

SPOROČILO ZA MEDIJE

"Omejevanje podnebnih sprememb": novo poročilo Medvladne skupine Združenih narodov za podnebne spremembe

Dunaj, 30. april 2007 (Urad Združenih narodov za informiranje) -- "Omejevanje podnebnih sprememb", tretji del četrtega ocenjevalnega poročila o podnebnih spremembah bo predstavljen v Bangkoku, 4. maja 2007.

Izdaji poročila z naslovom "Znanstvena podlaga" (februar 2007) in poročila z naslovom "Vplivi, prilagoditev in ranljivost" (april 2007) bo sledil prispevek delovne skupine III Medvladne skupine za podnebne spremembe (IPCC), ki se osredotoča na omejevanje podnebnih sprememb z omejevanjem ali preprečevanjem izpustov toplogrednih plinov in okrepitve dejavnosti, ki jih odstranjujejo iz ozračja.

Poročilo analizira možnosti za omejevanje v glavnih sektorjih na kratek rok ter obravnava tudi sinergije, skupne koristi in ugodne izmenjave. Prav tako vsebuje informacije o dolgoročnih strategijah omejevanja za različne stopnje stabilizacije koncentracij.

Plenarna seja delovne skupine III se bo zbrala v Bangkoku z namenom dokončnega izoblikovanja svojega prispevka k četrtemu ocenjevalnemu poročilu IPCC z naslovom "Podnebne spremembe 2007". Mediji so povabljeni na uvodno slovesnost plenarne seje, ki bo 30. aprila ob 10. uri v dvorani ESAP v zgradbi Združenih narodov v prisotnosti tajske vlade, ki jo bo zastopal Petipong Pungbun Na Ayudhya, stalni sekretar Ministrstva za naravne vire in okolje. Med govorniki bodo Rajendra Pachauri, predsedujoči IPCC; David Goodrich, direktor svetovnega sistema za opazovanje podnebja pri Svetovni meteorološki organizaciji; in predstavnik okoljskega programa Združenih narodov. Slovesnost bo vodil Ogunlade Davidson, sopredsednik delovne skupine III.

Povzetek poročila za oblikovalce politik - osnovni dokument, ki ga bo izdala plenarna seja in ga bodo, vrstico po vrstico, med sejo potrdili predstavniki vlad, bo predstavljen na TISKOVNI KONFERENCI:

4. MAJ 2007: ob 13.00
       Konferenčna soba 3 - prvo nadstropje
       Ekonomska in socialna komisija Združenih narodov za Azijo in Pacifik (UNESCAP)
       Zgradba Združenih narodov, Avenija Rajadamnern nok,
       Bangkok 10200, Tajska

Otvoritveni govor bo imel Rajendra Pachauri, predsedujoči IPCC. Bert Metz, sopredsednik delovne skupine III, bo predstavil povzetek za oblikovalce politik. Med drugimi govorniki bodo predstavniki Svetovne meteorološke organizacije in okoljskega programa ZN. Na tiskovni konferenci bo prisotno tudi veliko glavnih avtorjev poročila (za podrobnejše informacije obiščite spletne strani IPCC).

Tiskovna konferenca bo potekala v angleščini in bo v živo prenašana na spletni strani IPCC: http://www.ipcc.ch. Povzetek za oblikovalce politik bo dostopen v angleščini na spletnih straneh in v tiskanih izvodih (eno uro vnaprej) za novinarje, ki se bodo udeležili tiskovne konference.

Celotno poročilo delovne skupine III bo predvidoma objavljeno septembra 2007. Za več informacij se obrnite na enoto za strokovno podporo delovne skupine III na elektronskem naslovu: ipcc3tsu@mnp.nl. Celotno poročilo delovne skupine III, vključno s 13 poglavji in strokovnim povzetkom, bo dostopno na spletni strani v roku treh tednov od tiskovne konference.

Za pred-akreditacijo udeležbe na uvodni slovesnosti in tiskovni konferenci ter za vnaprejšnje dogovore za intervjuje s sopredsedniki delovne skupine ali glavnimi avtorji, izpolnite elektronski obrazec na spletni strani: http://www.ipcc.ch/acc_0507/ .

Uporabniško ime: 26thsession
         Geslo: bangkok0507

Vaša prošnja za pred-akreditacijo bo sprejeta, z oddajo elektronske prijave (brez avtomatskega odgovora), razen v primeru, ko vam sporočimo drugače.

IPCC se ne more dogovoriti za intervjuje pred izdajo povzetka za oblikovalce politik v petek, 4. maja. Vsi intervjuji bodo načrtovani za ta dan ali kasneje. Zaradi časovne razlike vas prosimo, da se s prošnjami za telefonske intervjuje na nas obrnete vnaprej.

Vec informacij o podnebnih spremembah dobite na spletnih straneh Urada Zdru‍zenih narodov za informiranje na Dunaju: /unis/sl/index.html

Za več informacij o poročilu, avtorjih in osnutkih poglavij obiščite spletne strani IPCC: www.ipcc.ch .

* *** *

Obrnete se lahko tudi na:

Carola Traverso Saibante, IPCC Sekretariat, Ženeva, Švica
Telefon: +41 22 730 8066; +41-79- 666-7134 (prenosni)
Email: CSaibante@wmo.int

Michael Williams, Okoljski program Združenih narodov, Ženeva, Švica
Telefon: + 41-22-9178-242/244/196, +41-79-409-1528 (prenosni)
Email: michael.williams@unep.ch

Carine Richard-Van Maele, Svetovna meteorološka organizacija, Ženeva, Švica
Telefon: +41 22 730 8315
Email: cpa@wmo.int

Sophie Schlingemann, IPCC Sekretariat, Ženeva, Švica
Telefon: +41 22 730 8533
Email: sschlingemann@wmo.int