Sajtóközlemények

UNIS/INF/203
30 április 2007

Kormányközi panel a klímaváltozásról
Sajtótájékoztató

"A KLÍMAVÁLTOZÁS MEGFÉKEZÉSE": új jelentést tesz közzé az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC)

Bécs, 2007. április 30. (ENSZ Információs Szolgálat) -- "A klímaváltozás megfékezése" elnevezést kapta az IPCC értékelő jelentésének soron következő harmadik tanulmánya, amelyet 2007. május 4-én hoznak nyilvánosságra Bangkokban.

A február 7-i "Természettani alap" és az április 7-i "Hatások, alkalmazkodás és sebezhetőség" elnevezésű fejezetek megjelenése után az IPCC III. Munkacsoportjának (WGIII) tanulmánya ezúttal a klímaváltozás megfékezésére koncentrál, amely a jelentés szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásával vagy megakadályozásával és a légkörből való kikerülésüket szolgáló tevékenységek elősegítésével lehetséges.

A jelentés a megfékezés közeljövőre vonatkozó lehetőségeit vizsgálja a fő ágazatokban, kitérve az ágazatközi témákra (szinergia, trade-off), valamint hosszú távú stratégiákat vázol fel a különböző stabilizációs szinteken.

A WGIII bangkoki plenáris ülésén végső formába öntik azt a tanulmányt, amellyel az IPCC "Klímaváltozás 2007" Negyedik Összefoglaló Jelentéséhez kíván hozzájárulni. A média képviselői meghívást kapnak a plenáris ülés nyitó ünnepségén való részvételre, amelyre április 30-án 10 órától kerül sor az ENSZ épületének Ázsiai- és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottságának (ESCAP) termében. Az eseményen a thaiföldi kormány képviseletében jelen lesz Petipong Pungbun Na Ayudhya úr, a Természeti Erőforrások és Környezeti Minisztérium állandó titkára, valamint beszédet mond Rajendra Pachauri úr, az IPCC elnöke, David Goodrich úr, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) Globális Klímakutató Rendszerének igazgatója és az Egyesült Nemzetek Környezeti Programjának (UNEP) képviselője. A ceremóniát Ogunlade Davidson úr, a WGIII társelnöke vezeti.

A jelentés politikusok számára készített összefoglalóját, amelyet a plenáris ülésen a résztvevő kormánydelegációk hagynak jóvá, egy sajtókonferencia keretében hozzák nyilvánosságra.

       Időpont: 2007. május 4. 13:00
        Helyszín: 3. konferenciaterem - első emelet
        Egyesült Nemzetek Ázsiai- és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottsága (UNESCAP)
        ENSZ Épület, Rajadamnern nok sugárút, Bangkok 10200 Thaiföld

Az esemény nyitóbeszédét Rajendra Pachauri úr, az IPCC elnöke tartja. A jelentés politikai összefoglalóját Bert Metz úr, a WGIII társelnöke hozza nyilvánosságra. Beszédet mondanak továbbá a WMO és az UNEP képviselői. A sajtótájékoztatón a jelentés fontosabb szerzői közül is többen jelen lesznek (részletek az IPCC honlapján).

Az angol nyelvű sajtótájékoztatót az IPCC honlapján ( http://www.ipcc.ch ) élőben kísérhetik figyelemmel. A politikusok számára készített összefoglaló szintén letölthető a honlapról, amelyet a sajtótájékoztatón résztvevő tudósítók egy órával a kezdés előtt nyomtatott változatban is megkapnak.

A WGIII teljes jelentése várhatóan 2007. szeptemberében kerül nyilvánosságra. Amennyiben ezzel kapcsolatban bővebb tájékoztatásra lenne szüksége, kérjük, keresse fel a WGIII technikai segítségnyújtó egységét az ipcc3tsu@mnp.nl e-mail címen. Mindezek mellett a 13 fejezetes és a technikai összefoglalót is tartalmazó tanulmány teljes eredeti szövege a sajtókonferenciát követő három héten belül online letölthetővé válik.

A nyitó ünnepségen és a sajtókonferencián való részvételhez, valamint a WGI társelnökeivel és főbb szerzőivel való interjúkészítéshez, kérjük töltsék ki az alábbi Internet címen elérhető formanyomtatványt: http://www.ipcc.ch/acc_0507/

Felhasználónév: 26thsession
        Jelszó: bangkok0507

Kérjük vegyék figyelembe, hogy amennyiben erről másképp nem értesítjük Önöket, az előzetes meghatalmazási kérvényüket kizárólag a fenti formanyomtatvány kitöltése alapján tudjuk elfogadni. (nem fogadunk el automatikus visszajelzést)

Továbbá kérjük annak tudomásul vételét, hogy az IPCC-nek a jelentés politikai összefoglalójának 2007. május 4-i nyilvánosságra kerülése előtt nem áll módjában nyilatkozni. Interjúk készítésére kizárólag május 4-én, vagy az azt követő napon nyílik lehetőség. Az időeltolódás miatt, kérjük előzetesen vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal, amennyiben telefonon keresztül szeretne interjút készíteni.

A jelentésről, annak szerzőiről és a fejezetek ismertetéséről további információt talál az IPCC honlapján: www.ipcc.ch .

A klímaváltozásról bővebb felvilágosítást kaphat a bécsi ENSZ Információs Szolgálat honlapján /unis/hu/unviennaintro.html

* *** *

Bővebb tájékoztatástért az alábbi személyekkel is felveheti a kapcsolatot:

Carola Traverso Saibante, IPCC Titkárság, Genf, Svájc
Telefonszám: +41 22 730 8066; +41-79- 666-7134 (mobiltelefon)
Email: CSaibante@wmo.int

Michael Williams, Egyesült Nemzetek Környezeti Programja, Genf, Svájc
Telefonszám: + 41-22-9178-242/244/196, +41-79-409-1528 (mobiltelefon)
Email: michael.williams@unep.ch

Carine Richard-Van Maele, Meteorológiai Világszervezet, Genf, Svájc
Telefonszám: +41 22 730 8315
Email: cpa@wmo.int

Sophie Schlingemann, IPCC Titkárság, Genf, Svájc
Telefonszám: +41 22 730 8533
Email: sschlingemann@wmo.int

* *** *