Sporočila za javnost

UNIS/INF/256
4. februar 2008

Začetek pobude "Vprašaj Generalnega Sekretarja" na spletni strani Šolskega kiber-avtobusa ZN

Dunaj, 4. februar (Informacijska služba urada OZN) - Generalni sekretar Ban Ki Mun bo na spletni strani Šolskega kiber-avtobusa ZN ( www.cyberschoolbus.un.org) preko nove pobude, poimenovane Vprašaj Generalnega sekretarja, odgovarjal na vprašanja otrok in mladine s celega sveta. Učenci osnovnih in srednjih šol po vsem svetu lahko na spletno stran pošiljajo vprašanja o Združenih narodih, vlogi Generalnega sekretarja in globalnih temah, s katerimi se Združeni narodi ukvarjajo. Zbiranje vprašanj bo na spletni strani Šolskega kiber-avtobusa ZN potekalo vse do 31. marca 2008. Med prispelimi vprašanji bo nato narejen reprezentativen izbor tistih, ki bodo posredovana Generalnemu sekretarju, njegovi odgovori pa bodo poslani na spletno stran Šolskega kiber-avtobusa ZN.

Ta pobuda bo Združenim narodom pomagala pridobiti občutek, o kakšne vrste vprašanjih in problemih danes razmišljajo mladi, hkrati pa bo Združene narode mladim tudi bolj približala, saj bodo slednji dobili priložnost, da postavijo svoja vprašanja neposredno Generalnemu sekretarju.

Po svoji zaprisegi ob prevzemu položaja Generalnega sekretarja je gospod Ban izrazil "iskreno upanje, da bodo današnji mladi fantje in dekleta odraščali v zavedanju, da Združeni narodi trdo delajo, da bi jim zagotovili boljšo prihodnost". "Kot Generalni sekretar," je še povedal Ban, "bom odprt za njihove upe in bom slišal njihove klice." Pričujoča nova pobuda je bila ustvarjena kot odgovor na to zaprisego.

O Šolskem kiber-avtobusu ZN:

Spletna stran Šolskega kiber-avtobusa ZN je izobraževalni vir, zasnovan s strani Oddelka za informiranje javnosti Združenih narodov, namenjena pa je razvoju šolskega učnega gradiva z vsebinami, posvečenimi Organizaciji in globalnim vprašanjem, s katerimi se ta ukvarja. Njen cilj je pomoč v vzpostavitvi svetovne spletne skupnosti, kjer lahko med učitelji in učenci poteka izmenjava informacij o tematikah Združenih narodov in kjer lahko oboji sodelujejo v iskanju rešitev na pereča globalna vprašanja.

* *** *

Kontaktni naslov za nadaljnje informacije:

Bill Yotive
Tel.: (+1-212) 963 1400
Email: yotive@un.org