Sporočila za javnost

UNIS/SGSM/050
13 junij 2008

Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon:

"Mir je mogoč, če se zanj potrudimo s skupnimi močmi"

Sporočilo 100 dni pred Mednarodnim dnevom miru

DUNAJ, 13. junij (Informacijska služba ZN) - Čez 100 dni bomo v svetu obeležili Mednarodni dan miru. Ta dan prekinitve ognja in nenasilja moramo vzeti zelo resno. Nanj se moramo začeti pripravljati že zdaj.

Letos 27 milijonov otrok, ki živijo na konfliktnih območjih, ne obiskuje šole. Več kot 25 milijonov ljudi je razseljenih s svojih domov. Desetine tisočev žensk je žrtev brutalnega spolnega nasilja, ki danes predstavlja enega izmed najbolj grozljivih obrazov konflikta.

Vendar pa obstojijo tudi kraji, kjer je bil mir ponovno vzpostavljen. Veliko tega se je zgodilo s pomočjo Združenih narodov, ki letos praznujejo kar dve 60-letnici: šestdesetletnico mirovnih operacij ZN in šestdesetletnico Univerzalne deklaracije človekovih pravic.

Prebivalci Sierre Leone in Nepala so na demokratičnih volitvah glasovali za ozdravljenje svojih držav po letih konflikta.

V Južnem Sudanu se je po mirovnem dogovoru iz leta 2005 stotine tisočev otrok vrnilo v šolo.

Družbeno življenje se ponovno vzpostavlja v Burundiju, Liberiji, na Haitiju, v Sierri Leone, Vzhodnem Timorju in nekdanji Jugoslaviji.

Te izkušnje nam kažejo, da je mir resnično mogoč, če se za njegovo dosego potrudimo skupaj.

Zato danes naprošam Vlade, skupnosti in posameznike, da začnejo s pripravami konkretnih aktivnosti za Mednarodni dan miru in za čas po tem.

Pošljimo 21. septembra znak naše resnične podpore vseprisotni univerzalni želji po miru.

* *** *