Sajtóközlemények

UNIS/SGSM/050
13 június 2008

Ban Ki-moon, ENSZ Főtitkár:

"A béke lehetséges, ha együttesen dolgozunk érte"

A Béke Nemzetközi Napja előtt száz nappal

Bécs, 2008. június 13. (ENSZ Információs Szolgálat) - A világ 100 nap múlva ünnepli a Béke Nemzetközi Napját. A fegyverszünet és erőszakmentesség napját nagyon komolyan kell vennünk. Már most el kell kezdenünk a tervezést.

Idén 27 millió gyermek nem jár iskolában a konfliktusok által érintett területeken. Több mint 25 millió ember szorult ki otthonaiból. Nők tízezrei esnek szexuális erőszak áldozatául, mely a jelenlegi konfliktus egyik legszörnyűbb vonatkozása.

Azonban vannak helyek, ahol sikerült visszaállítani a békét. Ezek az események nagy része az Egyesült Nemzetek segítségével történt, mely idén két hatvanadik évfordulót is ünnepel: az ENSZ békefenntartó hadműveletekét és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáét.

Sierra Leonéban és Nepálban az emberek demokratikus választásokon szavaztak, hogy meggyógyítsák országukat a többévnyi konfliktus után.

Dél-Szudánban többszázezer gyermek visszatért az iskolába a 2005-ös békeegyezmény után.

A társadalmak újjáépülnek Burundiban, Haitin, Libériában, Sierra Leonéban, Kelet-Timorban és a volt Jugoszláviában.

Ezek a tapasztalatok azt mutatják, hogy az igazi béke lehetséges, ha együttesen dolgozunk érte.

Ezért ma arra kérem a kormányokat, közösségeket és egyéneket, hogy kezdjék el konkrét tevékenységek előkészítését a Béke Nemzetközi Napja alkalmából és azon túlra is.

Szeptember 21-én fejezzük ki egyetemes vágyunkat a békére.

* *** *