Sporočila za javnost

UNIS/INF/352
14. januar 2010

Ban poziva za mednarodno pomoč ob uničujočem potresu v Haitiju

DUNAJ, 14. januar (Informacijska služba ZN) - Generalni sekretar Ban Ki-moon je nemudoma pozval mednarodno skupnost, da pomaga Haitiju. To revno karibsko državo je prizadel katastrofalen potres, ki je opustošil prestolnico države.

Zgradbe in druga infrastruktura v Port au Princu so zravnane z zemljo, medtem ko je dostop do osnovnih dobrin, vključno z vodo in elektriko, tik pred kolapsom. Še vedno ni znano natančno število žrtev.

Na tisoče ljudi živi na ulicah, medtem ko so mnogi še vedno ujeti pod ruševinami. Ocenjuje se, da je potres prizadel okrog eno tretjino od 9-ih milijonov prebivalcev Haitija, ki že tako velja za eno najbolj revnih držav zahodne hemisfere.

"Povsem jasno je, da bo potrebna ogromna vsota finančne pomoči," je včeraj povedal generalni sekretar na neformalnem izrednem srečanju Generalne skupščine.

Posebni predstavnik ZN za Haiti, nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, in Ban Ki-moon pojasnjujeta, da je krizo povzročil potres s sedmo stopnjo po rihtarjevi lestvici. Škoda, ki je bila povzročena, se lahko primerja s tisto, ki jo je povzročila serija orkanov v letu 2008, v določenih pogledih pa je stanje še hujše.

Združeni narodi so potrdili, da je v potresu umrlo 16 mirovnikov stabilizacijske misije ZN na Haitiju (MINUSTAH), in sicer 11 Brazilcev, trije Jordanci, ter člana misije iz Čada in Argentine. V naslednjih dneh pričakujejo še več žrtev.

Porušil se je tudi hotel Christopher, kjer je bil sedež misije ZN in druga poslopja, kjer so bili nameščeni uslužbenci misije. Pogrešanih je okrog 150 pripadnikov misije ZN, med njimi tudi vodja misije ZN Hedi Annabi.

"Potres je tragedija za prebivalce Haitija in za ZN," je poudaril Alain Le Roy, vodja mirovnih operacij ZN.

Slednji je prepričan, da je potres povzročil največje število žrtev pripadnikov misije ZN v zgodovini svetovne organizacije. Žrtev bo zagotovo več kot pa v terorističnem napadu leta 2003 na sedež ZN v Iraku, ko je umrlo 22 ljudi, med njimi tudi posebni odposlanec Sergio Vieira de Mello.

MINUSTAH je bil vzpostavljen leta 2004, trenutno pa je v Haitiju več kot 9.000 vojakov in policistov ter skoraj 2.000 civilistov.

Okrog 3.000 vojakov in policistov je v Port au Princu in v okolici. Pomagajo ohranjati red in sodelujejo pri reševalni akciji. Med drugim tudi čistijo glavne ceste v prestolnici za lažji dostop humanitarne pomoči in reševalcev do pomoči potrebnih.

Vodja ZN za humanitarne zadeve John Holmes je poudaril, da je prva prioriteta iskanje in reševanje preživelih. Na kraju nesreče so že reševalne ekipe iz ZDA, Kitajske, Francije in Dominikanske republike, ekipe iz drugih držav pa še prihajajo.

Ban Ki-moon, ki se je pogovarjal s predstavniki vlade Haitija, ZDA in drugih, je po srečanju Generalne skupščine novinarjem povedal, da bo mnogo držav na Haiti takoj poslalo svoje reševalne ekipe, letala, mobilne bolnišnice in druge oblike humanitarne pomoči, ki so v tem trenutku nujno potrebne.

V nadaljevanju je izrazil upanje, da bo "mednarodna skupnost združila svoje moči in pomagala Haitiju, da premaga to zadnjo travmo in prične s socialno ter ekonomsko obnovo, ki bo to ponosno nacijo ponovno postavila na noge."

V pogovoru z novinarji je generalni sekretar izrazil hvaležnost do držav, ki pošiljajo pomoč žrtvam potresa in ob tem pozval svet, da pomaga Haitiju v teh kriznih trenutkih.

Ban Ki-moon v teh izrednih razmerah pošilja na Haiti Edmonda Muleta, njegovega nekdanjega posebnega odposlanca za Haiti, in Alaina Le Roya, vodjo mirovnih operacij ZN, da bosta prevzela vodenje stabilizacijske misije.

Dodatno je Ban Ki-moon nemudoma sprostil deset milijonov dolarjev iz posebnega sklada za izredne razmere ZN (CERF), s čimer so agencije ZN začele operacije pomoči. Ponoven poziv za humanitarno pomoč Haitiju bo prišel v naslednjih dneh.

***

V angleščini so dostopni posnetki tiskovnih konferenc z generalnim sekretarjem.

http://www.unis.unvienna.org/unis/pressrels/2010/unisinf350.html

http://www.unis.unvienna.org/unis/pressrels/2010/unisinf351.html

* *** *

Za dodatne informacije se obrnite na:

Maher Nasser
Director, Informacijska služba ZN (UNIS) na Dunaju
Telefon: (+43-1) 26060-4666
E-pošta: Maher.Nasser@unvienna.org

Lothar Mikulla
Associate Information Officer, Informacijska služba ZN (UNIS) na Dunaju
Telefon: (+43-1) 26060-5693
E-pošta: Lothar.Mikulla@unvienna.org