Sajtóközlemények

UNIS/INF/352
2010. január 14.

Ban nemzetközi segítséget kér a pusztító haiti földrengés miatt

Bécs, január 14. (ENSZ Információs Iroda) - Ban Ki Mun főtitkár a Haiti fővárosát romba döntő pusztító földrengés után arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen nyújtson segítséget a szegénységgel küszködő karibi országnak.

A Port-au-Prince-i épületek és infrastruktúra súlyos károkat szenvedett, az alapvető közművek (víz, elektromosság) pedig az összeomlás határán vannak. Ban úr elmondta: most még a károk pontos mértékéről sincs információnk.

Emberek tízezrei kerültek utcára, sokan pedig csapdába estek a romok alatt. Becslések szerint a nyugati félgömb legszegényebb országa, Haiti 9 milliós lakosságának legalább egyharmadát érinti a katasztrófa.

A Közgyűlés nem hivatalos rendkívüli ülésén a főtitkár azt mondta: "Nyilvánvaló, hogy jelentős segítségre lesz szükség."

Az ENSZ speciális haiti különmegbízottjával, az Egyesült Államok korábbi elnökével, Bill Clintonnal karöltve Ban úr azt is kijelentette, hogy a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés által okozott pusztítás "eléri, sőt talán túl is lépi" a 2008-as hurrikánok okozta károkat.

Az Egyesült Nemzetek megerősítette, hogy az ENSZ Haiti Stabilizációs Missziójának (MINUSTAH) 16 dolgozója (1 argentin, 11 brazil, 1 csádi és 3 jordán alkalmazott) életét vesztette a földrengés során. Ráadásul a hivatalos szervek véleménye szerint a halálos áldozatok száma még növekedni fog az elkövetkező napokban.

Más az ENSZ világszervezetének otthont adó épületek mellett az ENSZ haiti főhadiszállása, a Christopher Hotel is romba dőlt, ezzel mintegy 150-re emelkedett az eltűnt munkatársak száma (köztük van Hédi Annabi, a főtitkár különmegbízottja is).

Alain Le Roy, az ENSZ-főtitkár békefenntartókért felelős helyettese szavaival élve: "a földrengés tragédia a haiti emberek és az ENSZ számára egyaránt"

Úgy tűnik - tette hozzá -, hogy a halottak számát tekintve ez az ENSZ-et ért eddigi legsúlyosabb csapás, súlyosabb még a 2003-as iraki terrortámadásnál is, amelyben 22 dolgozó, köztük az ENSZ főtitkár különmegbízottja, Sergio Vieira de Mello vesztette életét.

A MINUSTAH-ot 2004-ben állították fel, és jelenleg több mint 9000 katonai és rendőri, valamint közel 2000 civil alkalmazottja van.

A misszió csapatainak és rendőri alakulatainak mintegy 3000 a rendet fenntartó és a mentési munkálatokban segítséget nyújtó tagja tartózkodik Port-au-Prince-ben vagy annak környékén. Közben megkezdték néhány a fővárosba vezető út megtisztítását, így a segélyek és a mentőalakulatok elérhetik azokat, akik szükséget szenvednek.

John Holmes, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese szerint: "A legfontosabb most a mentés és a keresés". Közben már úton vannak az Egyesült Államokból, Kínából, Franciaországból, a Dominikai köztársaságból és más országokból érkező mentőcsapatok is.

Ban úr, aki érintkezésbe lépett a haiti kormányzattal, az Egyesült Államok kormányával és másokkal, a Közgyűlés ülése után úgy nyilatkozott a riportereknek, hogy számos ország azonnal kutató- és mentőcsapatokat, légi támogatást, mobil kórházakat és más jelenleg létfontosságú humanitárius segélyeket küld.

Megfogalmazta abbéli reményét is, hogy a nemzetek közössége összefog majd és segíti Haitit abban, hogy leküzdje ezt a traumát, és hozzálásson ahhoz a szociális és gazdasági újjáépítéshez, ami büszke nemzetüket majd előreviszi.

A főtitkár kifejezte háláját azon nemzetek iránt, amelyek rohanva nyújtanak segítséget a földrengés áldozatainak, egyúttal felhívta a világot, hogy "a szükség órájában jöjjenek Haiti segítségére".

Ban úr Edmond Mulet-t, korábbi haiti különmegbízottját az országba küldte, hogy vegye át a teljes irányítást az ENSZ missziója fölött.

Továbbá utasítást adott rá, hogy a Központi Szükséghelyzeti Vészalapból 10 millió dollárt felszabadítva kezdjék meg a humanitárius segítségnyújtást. A haiti gyorssegélyt a következő napok során útnak indítják.

***

Ban Ki Mun főtitkár sajtónyilatkozata (angol nyelven):

http://www.unis.unvienna.org/unis/pressrels/2010/unisinf350.html

http://www.unis.unvienna.org/unis/pressrels/2010/unisinf351.html

* *** *

További információkért keresse:

Maher Nasser
Igazgató, UNIS Vienna
Telefon: (+43-1) 26060-4666
E-mail: Maher.Nasser@unvienna.org

Lothar Mikulla
Associate Information Officer, UNIS Vienna
Telefon: (+43-1) 26060-5693
E-mail: Lothar.Mikulla@unvienna.org