Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/190
12. maj 2010

Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon:

"Priseljenci prispevajo h gospodarstvu države gostiteljice"

Sporočilo ob svetovnem dnevu družine, 15. maj 2010

DUNAJ, 15. maj (Informacijska služba ZN) - Letošnji svetovni dan družine se osredotoča na vpliv priseljencev na družine po svetu.

Na ljudi pritiskajo naraščajoče socialne in ekonomske razlike ter jih med drugim pripeljejo do tega, da zapustijo svoje rojstne kraje v upanju na boljše življenje. Veliko se jih seli, da bi se rešili revščine, nezaposlenosti, nestabilnih političnih razmer, oboroženih spopadov, ali kršitev človekovih pravic.

Starši se selijo, da bi izboljšali blagostanje svojih otrok in drugih družinskih članov. Ženske in moški lahko v državah gostiteljicah zaslužijo za boljše življenje in hkrati pošiljajo del svojih prihodkov svojim družinskim članom, ki so ostali doma. Priseljenci prispevajo h gospodarstvu države gostiteljice, med drugim pa tudi bogatijo posamezno družbo in kulturo. Delavke priseljenke imajo možnost doseči samostojnost in postati pozitiven vzgled za druge.

Čeprav ima preseljevanje mnoge prednosti, pogosto nalaga družinskim članom težko breme. Priseljenci se lahko soočajo s težkimi življenskimi pogoji, diskriminacijo in nizkimi plačami. Pogosto se soočajo z nizko stopnjo socialne varnosti, v času finančne krize pa bistveno bolj čutijo njene posledice kot ostali člani določene družbe. Nezaposlenost lahko mnoge potisne na rob družbe. Otroci priseljencev lahko hitro postanejo izjemno ranljivi za določene oblike izkoriščanja, še posebej za trgovanje z ljudmi, otroško delo in nasilje.

Če želimo dosegati le pozitivne plati preseljevanja, morajo vlade vpeljati politike, ki bodo priseljencem olajšale integracijo in pomagale pri doseganju uspeha v državi gostiteljici. Pozivam vse tiste države, ki še niso ratificirale in začele izvajati določbe mednarodne konvencije o varstvu pravic priseljenih delavcev in njihovih družinskih članov, da to storijo. Dajmo na svetovni dan družine obnoviti naše zaveze o pomoči in podpori družinam priseljencev po svetu.

* *** *