Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/190
2010. május 12.

"A migránsok hozzájárulnak a célország gazdaságához"

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun üzenete a családok nemzetközi napjának alkalmából, 2010. május 15.

BÉCS, május 15. (ENSZ Információs Iroda) - Idén a Családok nemzetközi napján az áll a középpontban, hogy világszerte milyen hatással vannak a migránsok a családokra.

A növekvő társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek nyomást és ösztönző erőt gyakorolnak az emberekre, hogy otthonaikat elhagyva jobb lehetőségeket keressenek. Számos migráns a szegénység, munkanélküliség, politikai vagy vallási konfliktusok, az emberi jogok megsértése miatt kénytelen menekülni.

A szülők azért vándorolnak el, hogy gyermekeik és más rokonaik jólétét elősegítsék. A célországokban a férfiak és a nők is többet kereshetnek, jövedelmüket pedig hazaküldhetik otthon maradt családtagjaiknak. A migránsok hozzájárulnak a célország gazdaságához, ugyanakkor gazdagítják a szociális és kulturális struktúrát is. A női migránsok függetlenséget, autonómiát élvezhetnek, és ezzel pozitív szerepmodellt mutathatnak másoknak.

Számos előnye ellenére a migráció óriási terhet ró a családok tagjaira. A migránsoknak sokszor nehéz életkörülményekkel, diszkriminációval, alacsony fizetésekkel kell megbirkózniuk. Gyakran nélkülözik a biztonsági hálót és aránytalanul szenvednek gazdasági nehézségek idején. A munkanélküliség sokakat a társadalmak legalsóbb lépcsőfokára kényszeríthet. A migránsok gyermekei - különleges helyzetükből fakadóan - számos érzelmi, gazdasági kihívással néznek szembe, azaz kiszolgáltatottabbak az emberkereskedelem, a gyermekmunka, az erőszak veszélyeivel szemben.

Ahhoz, hogy a migráció előnyeiből mindent kihozzanak, a kormányzatoknak olyan politikákat kell teremteniük, amelyek segítik a migránsok alkalmazkodását és előrejutását a célországban. Felhívom azokat az országokat, amelyek még nem tették meg, hogy ratifikálják és ültessék át a gyakorlatba a Migráns dolgozók és családtagjaik védelméről szóló nemzetközi megállapodást. A családok idei nemzetközi napján erősítsük meg elkötelezettségünket azon erőfeszítések iránt, amelyek világszerte segítik és támogatják a migráns családokat.

* *** *