Sporočila za javnost

Informativne narave - ni uradni dokument

UNIS/SGSM/210
23. avgust 2010

Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki-moon:

"Vsak izmed nas mora narediti svoj del, če želimo že danes ustvariti bolj varen svet"

Sporočilo ob mednarodnem dnevu proti jedrskim poskusom,
29. avgust 2010

DUNAJ, 29. avgust (Informacijska služba ZN) - Na današnji dan bomo prvič obeležili mednarodni dan proti jedrskim poskusom, ki ga je leta 2009 na štiriinšestdesetem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov predlagala vlada Kazahstana. Dejstvo, da je bil predlog soglasno sprejet, izraža globoko zaskrbljenost mednarodne skupnosti glede nevarnosti, ki jih s sabo prinašajo takšni testi.

Bilo je 29. avgusta 1991, ko je predsednik Kazahstana zaprl tesno območje v mestu Semipalatinsk, kjer so za časa hladne vojne sprožili 456 jedrskih bomb. Testi so tisto območje opustošili, dolgotrajne posledice pa čuti tudi lokalno prebivalstvo. Iz tega razloga sem v začetku leta obiskal Semipalatinsk in se na lastne oči soočil z dediščino uničevanja.

Danes je v Kazahstanu jedrsko orožje prepovedano, hkrati pa si država prizadeva v srednji Aziji oblikovati območje brez jedrskega orožja. Semipalatinsk je postal močan znak upanja, da je svet brez jedrskega orožja resnično dosegljiv.

Prizadevanja za ukinitev jedrskega orožja so povsem živa. Konferenca za periodični pregled Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja je imela uspešen konec, s čimer so se okrepila prizadevanja za jedrsko razoroževanje in učinkovit režim za prepoved širjenja takšnega orožja. Drzne poteze svetovnih voditeljev in civilne družbe stremijo k zmanjšanju jedrske oborožitve in oblikovanju novih politik s tega področja.

Medtem ko zaznamujemo prvi mednarodni dan proti jedrskim poskusom, si obetam okrepitev sodelovanja z vsemi partnerji pri omejevanju izdatkov za jedrsko orožje in doseganju sveta brez takšnega orožja. Osrednja strategija je lahko uveljavitev Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT). Omejevanje raziskav in razvoja jedrskega orožja je ključnega pomena pri krepitvi globalnega režima, ki preprečuje širjenje jedrskega orožja in stremi k razoroževanju.

CTBT je bila sprejeta leta 1996, ampak še ni stopila v veljavo. Sam pozivam k temu, da pogodba stopi v veljavo najkasneje leta 2012. Dokler pogodba še ni v veljavi, vse države pozivam, da uvedejo moratorij na jedrske eksplozije.

Problem ne smemo prenašati na naslednje generacije, ampak mora vsak izmed nas narediti svoj del, če želimo že danes ustvariti bolj varen svet.

* *** *