Sajtóközlemények

Csak információs célokra - nem hivatalos dokumentum

UNIS/SGSM/210
2010. augusztus 23.

Az Egyesült Nemzetek főtitkára, Ban Ki Mun:

"Mindnyájunknak meg kell tennünk a magunkét egy biztonságosabb, biztosabb világ felépítéséért, még ma!"

Üzenet az Atomkisérletek Elleni Nemzetközi Napon,
2010. Augusztus 29.

BÉCS, augusztus 29. (ENSZ Információs Iroda) - A mai napon azt ünnepeljük meg első alkalommal, hogy 2009-ben, a Közgyűlés 64. ülésén, Kazahsztán kormányzata benyújtott egy az atomkísérletek elleni nemzetközi nap meghirdetésére felszólító javaslatot. Az, hogy az ötlet egyöntetű támogatásra talált, tükrözi a nemzetközi közösség mély aggodalmát az efféle kísérletekkel kapcsolatban.

1991. augusztus 29-én zárta be Kazahsztán elnöke a szemipalatyinszki kísérleti telepet, ahol 456, a térségre pusztító hatást gyakorló és a helyi lakosságot a mai napig sújtó atomrobbantást hajtottak végre a hidegháború idején. Személyesen láttam e mérgező örökséget, amikor ellátogattam Szemipalatyinszkba ez év elején.

Ma, amikor Kazahsztán megszabadult atomfegyvereitől és csatlakozott egy közép-ázsiai atomfegyver-mentes térség kialakításához, Szemipalatyinszk jelképpé vált. Azt fejezi ki, hogy egy nukleáris fegyverektől mentes világ igenis elérhető célkitűzés.

Valódi ambíciók vannak e remek kezdeményezés mögött. Az Atomsorompó-felülvizsgálati konferencia sikeresen zárult, és megerősítette az atomfegyver-leszerelési és atomsorompó-egyezményt. A washingtoni Atombiztonsági csúcson jelentős előrelépés történt. A világ vezetői és a civil társadalom által egyaránt megindított bátor kezdeményezések megmutatják az utat a változó politikák és a csökkentett arzenálok irányába.

Mikor az első Atomkísérlet-elleni napot ünnepeljük, alig várom, hogy egyre növekvő globális mozgalom révén működjem együtt minden partnerrel, hogy gátat szabjunk az atomfegyverekre költött egyre növekvő összegeknek és a világot megszabadítsuk a nukleáris fenyegetéstől. E stratégia egyik központi pillére az Átfogó atomcsendegyezmény (CTBT). Az atomfegyverek kutatátásának és fejlesztésének visszafogása rendkívül erős eszköz a globális atomsorompó és leszerelési törekvések megerősítésében.

A CTBT-t 1996-ban fogadták el, de még mindig nem lépett érvénybe. Felszólítást tettem közzé, hogy határozzuk meg 2012-ig való életbe léptetésének menetét. Ezért arra kérek minden államot, hogy léptessen életbe moratóriumot az atomrobbantásokra.

Nem engedhetjük meg, hogy e problémát az elkövetkező generációk is megörököljék. Mindnyájunknak meg kell tennünk a magunkét egy biztonságosabb, biztosabb világ felépítéséért, még ma!

* *** *